Business Internaţional

Britanicii ameninţă iar cu ieşirea din UE. De data asta nu din cauza „invaziei“ românilor, ci a italienilor

David Came­ron, premierul Marii Britanii. Sursa foto - AFP

David Came­ron, premierul Marii Britanii. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

02.10.2014, 00:03 1569
„Economia noastră a crescut mai mult decât cele ale altor ţări europene. În mod paradoxal, nu avem atât de mulţi imigranţi din România şi Bulga­ria, ci un număr foarte mare de italieni, spanioli şi francezi“, a afirmat premierul Marii Britanii David Came­ron, potrivit site-ului italian Blitz­quoti­diano.it, preluat de Mediafax.

Declaraţiile sale sunt surprinzătoare având în vedere că până acum unul dintre motivele pentru care Marea Britanie sugera că este nevoie de politici de autoizolare era emigraţia din estul Europei. „Instalatorul polonez“ şi mai apoi emigrantul român care fură „beneficiile“ sociale ale britanicului au devenit celebri în cursul ultimilor ani.

Dezlănţuirea tabloidelor britanice împotriva emigraţiei române s-a domolit la începutul acestui an după ce s-a văzut că Regatul nu a fost invadat de „hoardele“ de români după expirarea celor şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în care o ţară membră a Uniunii putea pune interdicţii pe piaţa muncii.

Iată acum că britanicii, care abia s-au salvat de la o catastrofă în urma referendumului din Scoţia, ridică din nou obiecţii faţă de politicile fundamentale ale Uniunii, printre care dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă, dar arată că nu esticii sunt principala lor preocupare.

Ambasadorul Uniunii Europene în Canada Marie-Anne Coninsx susţine că este încrezătoare că guvernul de la Ottawa va rezolva preocupările Româ­niei şi Bulgariei privind vizele. Diplo­maţii afirmau săptămâna trecută că România şi Bulgaria ar putea bloca rati­ficarea Acordului de liber schimb UE - Canada, din cauza menţinerii vizelor canadiene pentru cele două ţări.

Întrebată dacă guvernul Canadei ar trebui să elimine vizele de călătorie pentru români şi bulgari, Coninsz a răspuns: „Da. Sperăm că problema va fi soluţionată într-un mod constructiv şi concentrat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO