Business Internaţional

Britanicii îşi vând casele din Bulgaria şi părăsesc ţara

Britanicii îşi vând casele din Bulgaria şi părăsesc ţara

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

28.11.2011, 00:03 5629

Aproape jumătate din casele deţinute de englezi în satul Avren, situat lângă oraşul Varna, aproape de litoralul Mării Negre, sunt scoase la vânzare deşi până de curând regiunea era considerată un paradis pentru străini, relatează televiziunea bulgare bTV.

Britanicii au venit pentru prima dată în număr mare în Avren în anul 2003. Aceştia au cumpărat casele ca investiţii, pentru a le revinde la preţuri mult mai mari după aderarea Bulgariei la UE. Ultimul val a avut loc acum patru ani. Între timp, 70 de britanici au devenit rezidenţi permanenţi ai satului.

bTV citează o britanică sosită cu acest ultim val, care spune că a venit pentru bani deoarece nu voia să fie condamnată la sărăcie în Marea Britanie, unde trăia dintr-o pensie de stat "mizerabilă".

"Cu aceşti bani aici pot să mă bucur de viaţă. Am mobilat o casă frumoasă care are o vedere splendidă şi pot să merg la restaurant când doresc", explică ea. Aceasta adaugă însă că este dezamăgită şi nemulţumită de starea proastă a drumurilor din sat. Ea mai spune că ceilalţi britanici, în special tinerii fără un venit stabil, au părăsit ţara după ce au înţeles că aşteptările de a realiza profituri din speculaţii imobiliare nu se vor materializa. Alţii au plecat deoarece rata criminalităţii este în creştere. Multe dintre casele britanicilor au fost jefuite, iar poliţia nu reuşeste să-i protejeze pe proprietari. Sătenii din Avren speră ca în locul britanicilor să vină ruşii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO