Business Internaţional

Bruxelles vs Moscova: Uniunea Europeană va extinde săptămâna viitoare sancţiunile impuse Rusiei

Bruxelles vs Moscova: Uniunea Europeană va extinde...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

22.06.2018, 14:38 109

Sancţiunile impuse Rusiei, în domeniul energiei, apărării şi financiar, au fost extinse odată la şase luni încă de la anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014. Liderii UE vor aproba extinderea sancţiunilor în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, care se va desfăşura între 28 şi 29 iunie.

Moscova susţine că nu va renunţa niciodată la Crimeea. Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în urma conflictului din Ucraina de Est.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor între statele din Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), care s-au întâlnit în Canada la începutul lunii iunie. Iniţial, grupul era format din opt ţări, însă Rusia a fost exclusă după ce a anexat Crimeea.

Liderii din G7 i-au cerut Moscovei, anul acesta, să înceteze să mai "submineze democraţiile", cerând în declaraţia lor comună că "extinderea sancţiunilor are legătură cu eşecul Rusiei de a demonstra că poate implementa complet Acordul de la Minsk şi că poate respecta suveranitatea Ucranei".

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că Rusia trebuie reintegrată în Grupul ţărilor puternic industrializată, însă a fost de acord să semneze extinderea sancţiunilor.

"Italia consideră că este important să aibă un dialog cu Rusia, dar acest lucru nu înseamnă că sistemul privind sancţiunile poate fi eliminat peste noapte", a declarat Conte.

UE se află în dispută cu Rusia şi pentru rolul pe care îl joacă în războiul din Siria. Moscova este, de asemenea, blamată pentru otrăvirea fostului agent secret rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia. Rusia neagă toate acuzaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO