Business Internaţional

Bruxellesul fierbe: grecii sunt acuzati ca au falsificat datele statistice

13.01.2010, 23:11 47

Autoritatile de la Bruxelles au acuzat Grecia ca a falsificatdatele privind situatia economica a statului in ultimii ani.Comisia Europeana (CE) considera ca atat cifrele referitoare ladeficitul bugetar, cat si cele privind datoria publica au prezentatintr-o lumina mai pozitiva decat in realitate situatia in care seafla Grecia.

In opinia autoritatilor europene, grecii se mai fac vinovati side faptul ca au permis jucatorilor de pe scena politica sa facapresiuni care sa obstructioneze colectarea de date statisticecorecte, scrie Financial Times.

Comisia a facut public un raport in care anunta ca datelestatistice pe care Grecia le-a furnizat nu sunt credibile, de aceeaestimarile pe care guvernul le-a inaintat in luna octombrie cuprivire la deficitul bugetar si la datoria publica pot fi preaoptimiste.

La acel moment, autoritatile de la Atena au spus ca deficitul seva ridica la 12,5% din Produsul Intern Brut, mult pestepreviziunile anterioare, din luna aprilie, cand fostul guvernvorbea despre o gaura in buget de doar 3,7% din PIB.

Datele privind deficitul pe 2008 au fost modificate de la 5% dinPIB la 7,7%.

Raportul autoritatilor de la Bruxelles a fost publicat intr-operioada dificila pentru toate cele 16 state din zona euro, acesteaincercand sa iasa din cea mai grava criza financiara de dupalansarea euro in 1999.

Informatiile si datele facute publice au socat si au nemultumitcei 15 parteneri ai Greciei din zona euro. Rezultatul a fost odepreciere a titlurilor de datorie emise de statul elen si ocrestere a primelor cerute de investitorii de pe pietele financiarepentru a cumpara sau pastra obligatiunile grecesti.

Guvernul socialist, aflat la conducere incepand cu lunaoctombrie, promite sa reduca drastic deficitul, pana la 3% sauchiar mai putin pana in 2012, insa pietele financiare se arataneincrezatoare.

Raportul comisiei face referire la datele colectate in timpulguvernarilor anterioare, astfel situatia nu pune intr-o luminaproasta actuala conducere, spune minsitrul grec de finante.

"Am inceput deja sa schimbam modul in care sunt colectate sianalizate datele statistice", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO