Business Internaţional

Ungaria interzice construcţia de malluri pentru a proteja retailerii de mici dimensiuni

Ungaria interzice construcţia de malluri pentru a proteja retailerii de mici dimensiuni

Autor: Paul Comşa

13.11.2011, 13:28 4703

După răscumpărarea acţiunilor grupului ungar MOL, introducerea unei scheme preferenţiale de rambursare a creditelor denominate în monedă străină şi naţionalizarea grupului auto Raba, executivul condus de premierul Viktor Orban a aprobat un alt proiect de lege controversat prin care va interzice temporar construcţia de noi centre comerciale mai mari de 300 de metri pătraţi pentru a proteja retailerii de mici dimensiuni, care au pierdut constant cotă de piaţă în faţa marilor lanţuri de magazine.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar Andra Giro-Szasz a explicat că 69% din piaţa retailului din Ungaria este controlată de marile corporaţii internaţionale, care reprezintă doar 1% din numărul total al retailerilor. Prin urmare, ceilalţi 99% de retaileri de mici dimensiuni din domeniu au o cotă de piaţă de doar 31%, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul de la Budapesta argumentează că centrele comerciale de mari dimensiuni au un impact important asupra mediului înconjurător, social şi economic. În afară de efectele negative directe asupra veniturilor retailerilor de mici dimensiuni şi creşterii traficului, au de suferit şi peisajul urban şi calitatea vieţii din zonele unde sunt construite mall-uri.

Dezvoltatorii imobiliari, reprezentanţii centrelor comerciale şi angajatorii din domeniu consideră că măsura nu se justifică şi că se vor pierde noi locuri de muncă în construcţii, un sector deja afectat de criză.

Potrivit institutului de statistică din Ungaria, sectorul imobiliarelor a scăzut în august cu 12,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar numărul contractelor s-a diminuat cu 37% în acelaşi interval de timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO