Business Internaţional

Bulgargaz reduce la jumătate livrările de gaze către centrale, din cauza nivelui scăzut al livrărilor din Rusia

Bulgargaz reduce la jumătate  livrările de gaze către...

Autor: Anca Dumitrescu

30.10.2014, 19:11 153

Şeful camerei angajaţilor din energie din Asociaţia Industriei Bulgare, Valentin Terziski, a explicat joi, la televiziunea naţională, că există două mari probleme, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, în care Bulgaria nu are nicio influenţă directă, şi problemele financiare care afectează sistemul energetic intern.

Terziski a subliniat faptul că Bulgaria are nevoie de noi surse de finanţare, pentru a asigura aprovizionarea cu carburanţi alternativi.

Între timp, grupul rus Gazprom a anunţat joi că delegaţia rusă nu va reveni la masa negocierilor de la Bruxelles privind rezolvarea contenciosului pe tema gazelor cu Ucraina decât dacă Kievul şi Comisia Europeană ajung la un acord privind finanţarea datoriei ucrainene.

Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria a anunţat, miercuri, că a avut loc o scădere a presiunii în conducta de aprovizionare cu gaze, astfel încât ţara nu primeşte cantitatea negociată.

Terziski a sugerat că situaţia s-a înrăutăţit joi dimineaţă, presiunea gazelor continuând să scadă.

El a spus că industria va fi cea mai afectată de măsura Bulgargaz, în special metalurgia, industria chimică şi producătorii de sticlă. În schimb, este improbabil ca populaţia să aibă de suferit, întrucât este protejată prin lege.

Cel mai bun scenariu pentru această iarnă, în opinia lui Terziski, este ca Ucraina să obţină 4,5 miliarde de dolarti şi să plătească datoria pentru gazele livrate de Rusia, caz în care Bulgaria va avea de rezolvat doar problema companiilor din sectorul energetic aflate în dificultate.

Cel mai prost scenariu ar fi combinarea deficitului financiar din sistemul energetic bulgar cu reducerea sau suspendarea livrărilor de gaze ruseşti, caz în care ţara se va confrunta cu opriri ale livrărilor de agent termic şi de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO