Business Internaţional

Bulgaria a inaugurat o cale ferată de mare viteză în sudul ţării pe care trenurile pot circula acum cu până la 160 km/h

Bulgaria a inaugurat o cale ferată de mare viteză în sudul ţării pe care trenurile pot circula acum cu până la 160 km/h

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

02.07.2012, 19:03 2402

Oficialii bulgari au inaugurat o secţiune de 67 de kilometri de cale ferată de mare viteză pe care trenurile pot circula acum cu până la 160 km/h. În România, trenurile pot ajunge la viteze comparabile pe magistrala feroviară Bucureşti-Constanţa.

Linia face legătura între Plovdiv, al doilea oraş ca mărime din Bulgaria, şi Dimitrovgrad, scrie Novinite. Anunţul a fost făcut de ministrul transporturilor, Ivaylo Moskovski, iar la ceremonia de deschidere au participat premierul bulgar, Boyko Borisov, preşedintele ţării, Rosen Plevneliev, şi comisarul european responsabil cu politica regională UE, Johannes Hahn.

Pe secţiunea inaugurată trenurile de pasageri put circula cu o viteză maximă de 160 km/h, iar cele pentru transport de marfă cu 120 km/h. În reconstrucţia şi electrificarea acestei porţiuni au fost investite 160 milioane euro.

Secţiunea dintre Plovdiv şi Dimitrovgrad face parte dintr-un proiect prin care se reconstruieşte şi se modernizează calea ferată care face legătura între Plovdiv şi Svilengrad, oraş aflat în apropierea graniţelor cu Grecia şi Turcia. Planul prevede reconstrucţia şi electrificarea întregii linii ferate pentru a permite circulaţia trenurilor de mare viteză. Proiectul este finanţat în parte prin programul operaţional de transport şi din fonduri europene ISPA, acestea fiind destinate exclusiv ţărilor din centrul şi estul Europei.

Companiile de construcţii care lucrează în cadrul proiectului Plovdiv - Svilengrad sunt Terna (Grecia), Astaldi (Italia), OHL ZS (Republica Cehă), Porr Group (Austria), PST Holding (Bulgaria) şi Start Engineering (Bulgaria), iar cei care se ocupă de sisteme sunt Thales (Austria) şi subsidiara românească a Alcatel-Lucent.

Secţiunea dintre Svilengrad şi graniţa cu Turcia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO