Business Internaţional

Bulgaria îşi pierde cea mai mare topitorie de metale neferoase din cauza unor afaceri dubioase

Bulgaria îşi pierde cea mai mare topitorie de metale neferoase din cauza unor afaceri dubioase

Controlul OTzK a fost preluat de principalul creditor al uzinei, banca First Investment, care va păstra doar zece angajaţi pentru a asigura paza unităţii. Foto Shuttersock

Autor: Ioana Nita

04.12.2012, 00:03 927

Bulgaria va rămâne fără cea mai mare topitorie de metale neferoase din ţară, Lead & Zinc Complex (OTzK), după ce o bancă creditoare a unităţii a preluat unitatea. Potrivit presei bulgare, aproape toţi angajaţii complexului vor fi concediaţi.

În luna septembrie, uzina OTzK, situată în oraşul Kardzhali din sudul ţării a fost vândută cu 8,6 milioane leva (4,4 milioane euro) unei companii offshore nou-înfiinţate numite Harmony 2012, aceasta fiind de altfel şi singurul participant la licitaţie, scrie Novinite. La acea dată, conducerea Harmony 2012 şi ministrul bulgar al economiei Delian Dobrev au declarat că fabrica va fi repusă pe picioare.

Însă acum controlul uzinei a fost preluat de banca First Investment din Bulgaria, principalul creditor al OTzK, care va păstra doar zece angajaţi pentru a asigura paza unităţii. În prezent, personalul fabricii este de doar 84 de angajaţi, faţă de 550 anul trecut.

Banca First Investment este controlată de Tseko Minev, preşedintele Federaţiei de Schi din Bulgaria şi proprietarul unor companii offshore care operează trei mari staţiuni montane din Bulgaria, Bansko, Borovets şi Vitoşa. De asemenea, presa bulgară scrie că Minev s-ar afla şi în spatele companiei Harmony 2012. Problemele financiare grave ale OTzK au ieşit la suprafaţă la începutul anului după ce fostul proprietar Valentin Zahariev nu a reuşit să mai plătească ratele către creditori şi salariile angajaţilor. Datoria totală a fabricii este estimată la 350 milioane leva (179 mil. euro).

Administrarea deficitară a OTzK a provocat tulburări sociale în Bulgaria după ce angajaţii uzinei nu şi-au primit salariile timp de mai multe luni de zile. În consecinţă, unii dintre aceştia şi-au atacat în justiţie angajatorul.

În luna aprilie, după 40 de zile de proteste, angajaţii OTzK au primit o parte din salariile cuvenite, suma distribuită fiind de 500.000 de leva (256.000 de euro). Banii au provenit din vânzarea companiei de minerit Gorubso-Madan, o altă afacere cu probleme financiare grave deţinută iniţial de Valentin Zahariev.

Lead & Zinc Complex va avea probabil aceeaşi soartă ca Kremikovtzi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară care în prezent este închis din cauza proastei administrări. În această vară a existat o încercare de a găsi un investitor pentru a salva uzina, consorţiul polonez Silesia fiind principalul candidat la închirierea complexului timp de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO