Business Internaţional

Bulgaria: populismul, sancţiunile şi criza politică opresc investiţiile

Bulgaria: populismul, sancţiunile şi criza politică...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2017, 00:06 789

Ascensiunea populismului, sanc­ţiunile ruseşti care obstrucţionează activi­tatea companiilor şi turbulenţele politice de dinaintea alegerilor anticipate de luna viitoare îi determină pe mulţi dintre exportatorii bulgari să se gândească de două ori înainte de a face investiţii, avertizează şeful Confederaţiei Anga­jatorilor şi Industriaşilor din Bulgaria, potrivit Bloomberg.

Deciziile de business sunt din ce în ce mai frecvent amânate de când parla­men­tul a fost dizolvat pe 26 ianuarie şi de la instituirea unui cabinet interimar care a produs îngrijorări privitoare la o ine-ficienţă în creştere în administraţia de stat.

Situaţia actuală ar putea dura ani întregi, a declarat Kiril Domuschiev, şeful unei confederaţii care include aproxi­mativ 11.000 companii cu 800.000 de angajaţi.

„Industriaşii bulgari sunt în principal îngrijoraţi de ascensiunea populismului şi de promisiunile generoase pe care po­liticienii le fac în campanii fără să cal­culeze de unde vor veni banii“, a declarat Do­muschiev. „Nu sunt optimist în legătură cu alegerile“. Alegerile antici­pate programate pe 26 martie, care se organizează pentru a treia oară în cinci ani, vin după ce preşedintele Rumen Radev, susţinut de socialiştii pro-ruşi, a ieşit victorios în alegerile din noiembrie, învingându-l pe candidatul partidului Gerb al premierului Boiko Borissov şi ducând la demisia acestuia.

Deocamdată, economia ţării se îndreaptă către al optulea an consecutiv de creştere. PIB-ul a avansat cu 3,4% în trimestrul trei, exporturile anuale au urcat cu 15% în decembrie, iar producţia industrială a crescut cu 6,9% în ultima lună din 2016. Iar Domuschiev, printre ale cărui active se numără participaţii de peste 1 miliard de euro în domenii pre­cum cel farma, al transportului maritim şi imo­biliar, spune că se aşteaptă ca avansul eco­nomiei să continue, stimulat de exporturi şi sectorul manufacturier.

Totuşi, liderii de business sunt nesi­guri cum se va alcătui următorul guvern şi ce efect va avea acesta asupra dezvoltării ţării, spune Domuschiev.

Niciun partid politic nu pare să deţină o majoritate, ceea ce ar putea afecta capacitatea parlamentului de a adopta legi care să consolideze sistemul juridic şi economia, două puncte principale de îngrijorare pe care UE le are cu privire la cea mai săracă membră a sa.

O problemă cheie pentru industria bulgară este deficitul de muncitori calificaţi, care pleacă în căutare de salarii mai mari în UE şi SUA, spune Domuschiev.

Partidul socialist are susţinerea a 29% dintre alegători, urmat de partidul Gerb al lui Borrisov, cu 28%, potrivit unui sondaj Gallup International.

„Avem în faţă noi crize politice, alegeri şi nesiguranţa ataşată acestora“, potrivit lui Domuschiev.

Sancţiunile impuse de UE şi SUA Rusiei pentru anexarea Crimeei provoacă firmelor bulgare „pierderi serioase“, spune acesta. „Sperăm ca UE şi Rusia să ajungă la un acord. Rusia este o piaţă importantă pentru companiile bulgare“.

Bulgaria, o fostă ţară comunistă cu legături istorice cu Rusia, a anunţat că exporturile sale de medicamente, conserve de fructe şi mobilă către Rusia au scăzut cu 14% în 2016 faţă de 2015, în timp ce importurile din Rusia s-au redus cu 27%.

Exporturile vor fi vitale pentru creşterea viitoare. Domuschiev intenţionează să-şi extindă producătorul Huvepharma EOOD din sectorul veterinar şi să construiască o fabrică nouă de 150 milioane de euro în oraşul Peshtera în acest an. Compania îşi vinde 99% din produse peste hotare, în 100 de ţări.

Domuschiev este de asemenea îngrijorat cu privire la cheltuielile de stat costisitoare în cazul în care socialiştii câştigă alegerile. Partidul intenţionează să reînvie proiecte energetice anulate, incluzând construcţia unei centrale nucleare de 10 miliarde de euro. „Astfel de proiecte generează deficite uriaşe care într-un final vor ajunge să fie plătite de către noi“.

Acesta a criticat şi intenţia socialiştilor de a majora taxele. „Ar trebui să majoreze veniturile prin reducerea evaziunii fiscale, mai degrabă decât prin creşterea taxelor“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO