Business Internaţional

Bulgaria va avea în trei ani linii de cale ferată de mare viteză. Le construiesc chinezii?

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2011, 23:50 40

Bulgaria va avea până la sfârşitul anului 2013 linii de caleferată de mare viteză, atât pentru transportul de pasageri, cât şipentru cel de marfă, a declarat directorul general al CompanieiNaţionale de Infrastructură Feroviară, citat de agenţiaNovinite.

La sfârşitul anului trecut, China a semnat cu Bulgaria unmemorandum de cooperare în domeniul transportului feroviar, în careeste inclusă dezvoltarea de căi ferate de mare viteză.

Liniile de cale ferată de mare viteză vor fi puse în funcţiunedupă finalizarea sectoarelor Plovdiv-Svilengrad-graniţa cu Turcia,Plovdiv-Burgas şi Septemvri-Plovdiv, a afirmat Milco Lambrev,directorul general al Companiei de Infrastructură Feroviară.

El apreciază însă că liniile pe care pot fi atinse viteze depeste 200 de kilometri pe oră nu vor fi eficiente economic, pentrucă vor necesita investiţii ridicate.

"Teritorilul ţării este caracterizat printr-un teren foartedificil. Pentru a introduce linii de cale ferată cu viteze de peste200 de kilometri pe oră va trebui să construim o infrastructurăscumpă, precum tunele, poduri sau viaducte, ceea ce ar face acesteproiecte mai costisitoare", a precizat Lambrev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO