Business Internaţional

Bulgaria vrea să angajeze experţi străini pentru absorbţia fondurilor UE

Foto Shutterstock

Bulgaria vrea să angajeze experţi străini pentru absorbţia fondurilor UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

24.06.2011, 00:04 211

Comisia Europeană va decide în curând dacă va permite Bulgarieisă angajeze specialişti din cadrul unor instituţii internaţionaleca Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare sau Banca Europeană de Investiţii care să o ajute înutilizarea finanţării primite de la Uniunea Europeană, a declaratofiţerul de presă din cadrul ministerului care se ocupă deabsorbţia fondurilor de la UE Tomislav Donchev, potrivit The SofiaEcho.

O decizie favorabilă va permite Bulgariei să plătească experţiirespectivi din fonduri europene de asistenţă tehnică alocateconform programelor operaţionale şi nu cu bani provenind dinbugetul de stat.

Angajarea de specialişti internaţionali face parte dintr-un plande accelerare a absorbţiei de fonduri de la UEz, plan creionat deguvernul bulgar în urma criticilor formulate de preşedinteleComisiei Europene Jose Barroso la sfârşitul anului trecut cuprivire la incapacitatea ţării de a utiliza finanţarea UE în modeficient.

Conform unui studiu al KPMG, Bulgaria se situează pe ultimapoziţie în rândul a zece state membre ale UE în ceea ce priveştecontractarea şi absorbţia fondurilor europene.

Cu 37% din fonduri contractate, Bulgaria ocupă ultima poziţie şise situează cu mult sub media UE de 53%. Din punctul de vedere alratei de contractare, pe primele locuri sunt Letonia cu 76% dinfonduri şi Lituania cu 68%.

În privinţa absorbţiei fondurilor, Bulgaria ocupă penultimapoziţie, cu o rată de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO