Business Internaţional

Bursa de la Varşovia şi economia poloneză sunt oaze de calm în mijlocul turbulenţelor politice şi financiare

Bursa de la Varşovia şi economia poloneză sunt oaze de...

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2018, 00:05 327

În pofida conflictului dintre UE şi autorităţile poloneze şi volatilităţii de pe bursele internaţionale, economia şi bursa Poloniei rămân oaze de calm. Cât va mai dura această situaţie? Şeful bursei de la Varşovia Marek Dietl a adus o serie de răspunsuri într-un interviu cu Deutsche Welle.

Din perspectiva acestuia, politica QE a Băncii Centrale Europene nu va avea un impact uriaş în Polonia. Poate că restrângerea acesteia va avea un impact negativ asupra pieţelor financiare, însă dacă BCE ia această decizie este pentru că economiile europene performează mult mai bine.

Cât va continua boom-ul bursei locale şi care sunt principalele riscuri la adresa acestuia?

Unul dintre factorii cu impact pozitiv asupra nivelului cifrei de afaceri a bursei de la Varşovia în 2017 a fost aprecierea zlotului, arată Dietl. „Am crescut atât în euro, cât şi în dolari, avem valorizări relativ scăzute şi performanţe macroeconomice impresionante. Toate acestea le dau încredere investitorilor şi le încurajează activitatea“.

Bursa de la Varşovia s-a aflat în topul burselor europene din punctul de vedere al creşterii activităţii investitorilor în ultimul an. În 2017, cifra de afaceri a acesteia a atins 55,8 miliarde de dolari, faţă de 43,7 miliarde în 2016.

În 2017, indicele de referinţă al bursei poloneze WIG20 a generat unele dintre cele mai bune rate ale randamentului la nivel mondial cu o creştere anuală de 55% în doalri. Iar în acest an, pe 23 ianuarie, indicele a atins un maxim istoric.

Care sunt planurile de viitor pentru bursa de la Varşşovia?

Astăzi, bursa poloneză se situează pe locul cinci în Europa şi pe primul lor în regiunea ECE după numărul de companii listate (aproape 890), iar capitalizarea de piaţă a acesteia depăşeşte 165 miliarde de euro. IPO-urile de succes de anul trecut indică nivelul ridicat al încrederii în bursa de la Varşovia, remarcă şeful bursei.

Cât priveşte posibile planuri de parteneriate cu alte burse, acesta declară că crede cu tărie într-o cooperare mai strânsă a burselor. „Grupul GPW (care deţine WSE) este interesat de cooperarea cu burse din Est, dar şi de burse mai apropiate, din Europa“, declară Dietl.

Economia poloneză are o evoluţie solidă, dar care ar fi problemele de ordin structural care necesită soluţio­nare?

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Potrivit analiştilor, arată Dietl, economia poloneză evoluează excepţio­nal. Aceasta a avansat cu o rată impresionantă de 4,6% în 2017, pe baza consumului privat, impulsionat de o creştere consistentă a salariilor, de o încredere solidă, şomaj scăzut şi o politică fiscală prosperă.

Cât şpriveşte Brexitul, acesta ar putea fi o şansă de a poziţiona ferm Varşovia pe piaţa globală a investiţiilor, consideră şeful WSE. „Varşovia este percepută nu numai drept o bursă naţională sau regională, ci şi unul dintre locurile importante din Europa unde se poate investi în IMM-uri dinamice. Vom încerca să profităm de Brexit în eforturile de a întări profilul bursei poloneze şi a atrage de asemenea atenţia investitorilor mondiale asupra întregii regiuni“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO