Business Internaţional

Bursa din Rusia a închis la minimul ultimilor patru ani

Bursa din Rusia a închis la minimul ultimilor patru ani

Autor: Anca Dumitrescu

13.03.2014, 19:12 541

Indicele Micex a scăzut cu 2%, la cel mai redus nivel atins după luna mai 2010.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a urcat cu 0,07 puncte procentuale, la 9,41%, iar rubla s-a depreciat cu 0,1%, la 42,94445 unităţi faţă de un coş valutar format din dolar şi euro.

Cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat joi apelurilor internaţionale, pentru negocieri între Rusia şi Ucraina.

Uniunea Europeană ar putea adopta sancţiuni împotriva Rusiei cel mai devreme săptămâna viitoare, dacă preşedintele Vladimir Putin nu va contribui la detensionarea situaţiei, înainte de referendumul din Crimeea.

Indicele principalelor 50 de acţiuni tranzacţionate la bursa din Moscova a scăzut cu 14% în această lună, în urma preluării controlului de către soldaţii ruşi a bazelor militare şi a aeroporturilor din Crimeea.

"Tensiunile din Ucraina persistă, toată lumea se gândeşte ce va face Putin după referendumul din 16 martie din Crimeea", a declarat Stanislav Kopylov, manager de fonduri la UralSib Asset Management în Moscova.

Acţiunile Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, au scăzut joi pentru a şasea zi consecutiv, cu 4%.Titlurile Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au coborât cu 3%.

Criza din Ucraina a provocat cele mai grave tensiuni dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece, iar preşedintele american Barack Obama a avertizat, după o întâlnire la Washington cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, că dacă Rusia nu va da înapoi, comunitatea internaţională va fi nevoită să aplice sancţiuni.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a suspendat temporar procesul de aderare a Rusiei, potrivit site-ului OCDE.

Miniştrii de Externe din UE se vor reuni pe 17 mai, la o zi după referendumul din Crimeea, pentru a analiza blocări de active şi interzicerea călătoriilor unor lideri politicşi de afaceri din Rusia, consideraţi responsabili de evenimentele din Crimeea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO