Business Internaţional

Bursele europene au deschis joi în creştere

Bursele europene au deschis joi în urcare

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu

08.12.2011, 10:32 114

Bursele europene au deschis joi în creştere, investitorii pariind că Banca Centrală Europeană va reduce dobânda de politică monetară, iar liderii europeni vor ajunge la un acord decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,7% până la ora 8:05 GMT, aproape de maximul ultimelor cinci săptămâni.

Acţiunile sunt în creştere în toate sectoarele, în frunte cu cel bancar, care avansează cu 1%.

Economiştii anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1%, în ultima şedinţă din acest an. Pieţele urmăresc totodată orice semnal din partea liderilor BCE că ar putea intensifica programul de achiziţii de obligaţiuni.

Franţa şi Germania vor încerca, la summit-ul care începe joi seară, să determine statele UE să aprobe un plan de combatere a crizei, care include în primul rând o disciplină bugetară mai strictă în zona euro.

Traderii consideră că piaţa se pregăteşte şi de un posibil program de "relaxare cantitativă" din partea BCE, similar măsurilor luate de Rezerva Federală a SUA şi de Banca Angliei în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO