Business Internaţional

SUA - Vestea proastă nr. 1: Rezerva Federală americană, speriată de efectele crizei datoriilor asupra Americii. Bursele europene, trimise la pământ de un articol din WSJ. Bursa americană, cu toţi indicii pe scădere de 5%

Bursele europene, trimise la pământ de un articol din WSJ? Rezerva Federală americană, speriată de efectele crizei datoriilor asupra Americii. Bursa americană deschide pe roşu

Autor: Adrian Voicu

18.08.2011, 16:27 4024

Ziarele internaţionale afirmă că noile turbulenţe au plecat de la un articol din Wall Street Journal care afirmă că Fed se interesează îndeaproape de resursele necesare sucursalelor din SUA ale băncilor europene.

Autorităţile federale, semnalând temerile privind o posibilă extindere a crizei datoriilor din Europa către sistemul bancar american, analizează capacitatea diviziilor europene din SUA, informa Wall Street Journal citând persoane apropiate situaţiei.

Conform surselor, sucursala din New York a băncii centrale americane, care supraveghează operaţiunile din SUA a multor bănci de mari dimensiuni din Europa, ar fi avut mai multe întâlniri pentru a afla despre vulnerabilitatea lor la presiunile de pe pieţele financiare.

Oficialii "sunt foarte îngrijoraţi" cu privire la băncile europene care se confruntă cu dificultăţi în SUA, ar fi declarat pentru Wall Street Journal un executiv al unei bănci europene importante, care ar fi participat la discuţii.

Informaţia apărută în WSJ a afectat puternic bursele europene, acestea având declinuri importante în şedinţa de astăzi.

De asemenea, Morgan Stanley a decis să reducă estimările de creştere a economiei mondiale pentru acest an, invocând răspunsul "insuficient" al Europei la criza datoriilor suverane, împreună cu o încredere scăzută a investitorilor şi perspectiva înăspririi politicilor fiscale, informează Bloomberg.

Banca estimează că în 2011 creşterea economiei mondiale va fi de doar 3,9%, după ce anterior a estimat o creştere de 4,2%. Pentru anul următor estimează că creşterea economică va fi de 3,8%, în scădere faţă de o estimare anterioară de 4,5%.

Indicele DAX, al bursei germane, a coborât cu 5,48%, în timp ce indicele bursei franceze, CAC 40 a avut un declin de 3,51%. Indicele FTSE 100 a avut un declin de 3,41%.

Bursa americană a deschis şedinţa în cadere puternică, numai trei acţiuni din indicele S&P500 având creştere.

Indicele Dow a avut un declin de 2,46%, în timp ce indicele Nasdaq a coborât cu 3,36%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO