Business Internaţional

Bursele răsuflă uşurate: Pieţele au resimţit în mod pozitiv refacerea acordului comercial dintre SUA, Canada şi Mexic

Bursele răsuflă uşurate: Pieţele au resimţit în mod...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

01.10.2018, 16:56 200

Pieţele au resimţit în mod pozitiv refacerea acordului comercial dintre Statele Unite, Canada şi Mexic şi reapariţia unei zone de comerţ liber cu o valoare de 1.200 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Indicele Nikkei N225 a crescut cu 0,5%, la maximul a 27 de ani, urmat de pieţele europene, în special de cea italiană, care a recuperat pierderile de săptămâna trecută. Creşteri s-au înregistrat şi la deschiderea bursei de pe Wall Street, în timp ce dolarul canadian a crescut cu 0,85% faţă de dolari, la un maxim de patru luni. Peso-ul mexican a urcat la cea mai mare valoare din ultimele şapte săptămâni.

Statele Unite, Canada şi Mexic au anunţat un acord de principiu pentru reformarea tratatului NAFTA de liber-schimb. Noul United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA) ar trebui să aducă o creştere a numărului de sljbe în Statele Unite, Canada şi Mexic acceptând unele restricţii în comerţul cu SUA.

Preşedintele Donald Trump a apreciat NAFTA drept o înţelegere nefavorabilă americanilor şi a inclus eliminarea acordului pe agenda sa „America First”.

Administraţia de la Washington intenţionează să semneze noul acord trilateral la finalul lunii noiembrie, urmând ca apoi înţelegerea să fie trimisă Congresului SUA pentru ratificare.

Trump a anunţat luna trecută că Statele Unite şi Mexicul au ajuns la un acord privind revizuirea NAFTA şi a ameninţat că ar putea exclude Canada din înţelegere dacă Ottawa nu semnează un nou acord până la 30 septembrie.

NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO