Business Internaţional

Businessul european şi cel american nu văd în Moscova o ameninţare, deşi guvernele occidentale îşi înteţesc sancţiunile

Fabrica Renault de la Moscova, unde producătorul auto francez fabrică, printre altele, modelele  Duster şi Sandero

Fabrica Renault de la Moscova, unde producătorul auto francez fabrică, printre altele, modelele Duster şi Sandero

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2018, 00:07 371

În timp ce SUA şi unele state europene etalează noi sancţiuni economice şi financiare contra Rusiei, preşedintele rus Vladimir Putin nu pierde niciun prilej pentru a lăuda creşterea investiţiilor occidentale în economia ţării sale.

Cine sunt aceşti investitori vestici care arată că afacerile nu ţin cont de politicile guvernelor lor, de faptul că Rusia a invadat Ucraina, subminează încrederea în democraţie şi divizează alianţa occidentală? Sunt francezi, americani, nemţi, italieni şi chiar unguri.

„Peste 5.000 de companii cu participare germană la capital operează în Rusia, având acum angajaţi 270.000 de cetăţeni ruşi. Cifra de afaceri cumulată a acestor companii depăşeşte 50 de miliarde de dolari. În pofida tuturor provocărilor din zona politică, relaţiile economice cu Republica Federală Germană nu dispar. Deşi China a depăşit Germania în ceea ce priveşte valoarea comerţului cu Rusia, Germania încă are o participare semnificativă la comerţul Rusiei“, declara în toamna anului trecut Putin. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu aproape 25% în 2017, la 50 de miliarde de dolari. Au crescut atât exporturile Germaniei, cât şi exporturile Rusiei.

Simbol al industriei germane, producătorul auto Mercedez-Benz îşi construieşte prima fabrică în Rusia prin ceea ce reprezintă prima investiţie nouă a unei companii auto occidentale de când statele vestice au impus Rusiei sancţiuni, în 2014. Pentru această fabrică, de aproape 280 de milioane de dolari, Daimler, compania-părinte a Mercedes, şi guvernul rus au semnat un acord special de investiţii. Uzina va avea o capacitate de producţie de 20.000 de maşini şi 1.000 de angajaţi. Prima maşină va ieşi pe poarta fabricii anul viitor.

Investiţia înseamnă că firma germană va fi un producător oficial rus, ceea ce-i oferă acces la contracte cu statul. Fluxul net al investiţiilor directe străine germane în Rusia din primele trei tri­mestre ale anului trecut se situează la 1,05 mi­liarde de dolari, mult superioare celor din întregul an precedent, potrivit celor mai recente date ale băncii centrale ruseşti. Unii observatori apreciază că investiţiile directe sunt un mod prin care companiile pot ocoli sancţiunile impuse de guverne Rusiei după invadarea Ucrainei şi embargoul alimentar prin care Moscova a răspuns. O analiză pentru 2015 a E&Y arată că nemţii sunt printre cei mai activi investitori în Rusia.

După impunerea sancţiunilor, pentru a atrage investitori străini, guvernul rus a decis că orice companie care investeşte echivalentul a 10 mi­lioane de euro în producţie nouă şi se angajează să menţină afacerea timp de cel puţin zece ani va primi un contract special de investiţii. Acesta va permite companiei să participe la licitaţii publice şi oferă oportunitatea de a beneficia de aceleaşi facilităţi fiscale ca firmele locale, scrie financialobserver.eu.

Germania are circa 5.000 de parteneriate în businessul rusesc, motiv de frustrare pentru Ernesto Ferlenghi, preşedintele Confindustria Rusia, o asociaţie a companiilor italiene cu afaceri în Rusia. Italia are în această ţară doar 200 de parteneriate. De ce ar fi interesate companiile să vină în Rusia? „Unde în altă parte poţi găsi o ţară mai stabilă decât Rusia? Astăzi, Rusia are condiţiile ideale pentru investiţii“, spune Ferlenghi. Comentariile sale au fost publicate de Sputnik News, un site de ştiri rusesc fidel administraţiei Putin. Tot Sputnik scrie, citând cifrele unui grup de lobby pentru agricultorii italieni, că sectorul agricol al Italiei pierde 3 mi­liarde de euro pe an din cauza sancţiunilor. În aceste condiţii, asociaţia naţională a pro­ducătorilor agricoli, Coldiretti, cere retragerea sancţiunilor.

Datele Băncii Mondiale arată că exporturile italiene în Rusia au scăzut în perioada 2013-2016 de la 2,7% în total la 1,6%, iar importurile italiene din Rusia de la 5,6% la 2,9%.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Italienii se concentrează acum pe exportul de utilaje pentru industria textilelor, care în primele şapte luni ale anului trecut au fost de 22 de milioane de euro, cu 51% mai mari în raport cu perioada similară din 2016.

În prima jumătate a anului trecut, exporturile totale ale Italiei în Rusia au avansat cu 27%. La Forumul Economic Internaţional de la St. Petersburg din 2016 Italia şi Rusia au semnat contracte de 1,4 miliarde de euro. În acel an, ministerul agriculturii din Rusia a oferit producătorilor italieni 29 de proiecte de investiţii. Producând în Rusia, firmele italiene pot evita embargoul alimentar.

„Sancţiunile sunt ilegale şi au fost impuse din motive ideologice“, a explicat Antonio Fallico, preşedintele diviziei ruseşti a băncii italiene Intesa. Fallico a fost recompensat de Putin pentru aranjarea unui credit de 5,2 miliarde de euro pentru finanţarea vânzării unei participaţii la compania de stat Rosneft în 2016, notează Financial Times.

Intesa, ENI, compania de forare Saipem şi alte firme industriale italiene aveau unele dintre cele mai puternice legături cu business-ul rusesc înainte de impunerea sacnţiunilor occidentale. Iar de atunci sunt printre cele mai active. În schimb, concurenţi internaţionali ca ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Statoil şi BPşi-au văzut proiectele ruseşti îngheţate.

La începutul anului, Putin spunea şi despre Franţa că este unul dintre cei mai importanţi parteneri din Europa, unul care este dispus să dezvolte un dialog bilateral pragmatic şi de pe baze egale. Acum, Franţa şi Marea Britanie pregătesc noi sancţiuni contra Rusiei după ceea ce este considerat de Londra un atac rusesc cu neurotoxină în Marea Britanie. Franţa este de mult timp un angajator important în Rusia. Companii franceze ca Auchan, Renault şi diferite bănci au peste 130.000 de angajaţi acolo.

„Nicio companie franceză, şi sunt circa 6.000 cu operaţiuni în Rusia, n-a părăsit ţara de când au fost impuse sancţiunile“, spune Pavel Şinsky, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Franco-Ruse. 2016 este al treilea an consecutiv când Franţa este cel mai mare investitor al Rusiei, a menţionat Şinsky

În 2016, investiţiile directe ale Franţei în Rusia au fost de două miliarde de dolari, de aproape cinci ori mai mari decât cele ale Germaniei. În primele trei trimestre ale anului trecut, investiţiile au ajuns la 524 milioane de dolari, mai mici decât cele ale Germaniei. În ultimul an comerţul ruso-francez a crescut cu o cincime. Ambasadorul rus în Franţa Aleksey Meşkov a spus pentru Ria Novosti că investiţiile franceze în economia rusă cresc, ajungând la aproape 14 miliarde de dolari. Investiţiile Rusiei în Franţa se situează la 3,2 miliarde de dolari.

„Mai mult de 500 de companii cu participare franceză la capital şi 40 de companii ruse în Franţa contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale în diferite sectoare ale economiei. Niciuna dintre ele nu a plecat cât a fost criză, deşi unele au fost forţate să îngheţe din proiecte“, a explicat ambasadorul.

Una dintre cele mai mari companii franceze, Total, colaborează cu compania rusească Novatek pentru dezvoltarea unui proiect de gaze naturale lichefiate în peninsula Yamal. Oficiali francezi şi companii franceze cer adesea retragerea sau relaxarea sancţiunilor impuse Rusiei.

Europa de vest este cel mai mare investitor pentru economia Rusiei, dar la creşterea acesteia participă şi companii americane. 2016 a fost un an record în ceea ce priveşte proiectele americane de investiţii în Rusia: numărul lor a crescut cu 31%, la 38, potrivit unei analize E&Y. Spre comparaţie, numărul proiectelor germane s-a majorat în perioada analizată de la 36 la 43. Investitorii vest-europeni au participat cu 98 de proiecte.

Peste 1.000 de companii americane de toate mărimile fac afaceri în Rusia. Cele mai recente date ale guvernului american spun că investiţiile americane în Rusia s-au situat la nouă miliarde de dolari în 2015. În 2016, ISD-urile nete americane în Rusia au fost de 402 milioane de dolari. În primele trei trimestre din 2017, investiţiile nete au fost de 436 milioane de dolari, potrivit băncii centrale ruse. Marea Britanie se remarcă prin investiţii de peste un miliard de dolari în primul trimestru al anului trecut, Polonia cu investiţii de 116 milioane de dolari în 2016, şi Ungaria, care în acel an a investit 362 de milioane de dolari în Rusia. Cehia a investit în 2016 în Rusia 171 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO