Business Internaţional

Căderea Turciei din graţiile UE şi NATO ar putea să facă România o opţiune mai atractivă în Europa de Est pentru investitori

Căderea Turciei din graţiile UE şi NATO ar putea să...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.07.2016, 00:07 1105

Preşedintele turc Recep Erdogan a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat şi a trecut la represalii masive. Mai mult decât atât, el şi guvernul său au intrat într-un conflict cu UE şi NATO, cel puţin la nivel de declaraţii.

Relaţiile cu UE riscă să fie distruse dacă Erdogan merge mai departe cu represaliile şi cu introducerea pedepsei cu moartea, avertizează liderii europeni.

Căderea Turciei din graţiile marilor puteri europene, dar şi a NATO ar putea să facă din România o opţiune mai atractivă pentru investitori în Europa de Est. Tot mai mulţi investitori turci preferă să îşi deschidă investiţii în România (Rostar la Craiova) sau să-şi extindă capacitatea (Arcelik la Arctic Găeşti).

În afara UE, Turcia este principalul partener comercial, România având chiar un excedent între 2010 şi 2014.

4 miliarde de euro reprezintă investiţiile directe şi indirecte făcute de firmele turceşti în România. Garanti Bank, una dintre cele mai mari bănci turceşti, are operaţiuni în România, situându-se în top 10 în sistemul bancar.

Omer Susli, omul de afaceri turc care a făcut carieră în bu­si­nessul românesc (el este proprietarul reţelei Praktiker), spune că orice lovitură militară a dat înapoi Turcia cu zeci de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO