Business Internaţional

Călăul grupului Noble, cândva unul dintre cei mai mari traderi ai lumii, vorbeşte în premieră publicului: „Companiile rele trebuie să moară“

Călăul grupului Noble, cândva unul dintre cei mai mari...

Autor: Catalina Apostoiu

17.08.2018, 00:04 1236

Capitalizarea de piaţă a Noble Group, cândva unul dintre cei mai mari trader de materii prime din lume, s-a prăbuşit de la 11,7 miliarde de dolari în 2011, anul de apogeu, la 115 milioane de dolari în prezent.

Compania a intrat în incapacitate de plată a obligaţiunilor şi luptă în prezent cu disperare pentru un plan de salvare de 3,5 miliarde de dolari în urma căruia controlul asupra sa va fi cedat cre­ditorilor. Pentru aceste probleme este vinovat în mare parte Arnaud Vagner.

Vagner a reprezentat un mister timp de peste trei ani. Noble Group l-a descris drept un fost angajat nemulţumit aflat în spatele unei serii de rapoarte lansate de Iceberg Research, un grup anonim care a început să atace practicile contabile ale companiei în 2015, scrie Bloomberg.

Chiar şi în condiţiile în care valoarea combinată a acţiunilor şi datoriilor Noble s-a prăbuşit cu aproximativ 10 miliarde de dolari de atunci, Vagner a refuzat să comenteze public sau să confirme că el se află în spatele Iceberg.

Acum, când compania se află în pragul restructurării, acesta este gata să vorbească.

„Sunt Arnaud Vagner“, a declarat acesta într-un interviu prin telefon acordat dintr-o locaţie necunoscută din Europa, confirmând pentru prima dată legătura sa cu Iceberg Research.

Acesta a decis să vorbească acum pentru că încearcă să conteste în instanţă planul de restructurare al Noble. „Companiile rele trebuie să moară“, a declarat acesta.

Vagner a declarat că atacul în instanţă pe care-l plănuieşte va fi mai uşor de lansat dacă renunţă la anonimitate.

Noble a respins acuzaţiile lansate de Iceberg. Compania l-a dat în judecată pe Vagner şi o companie din Hong Kong, acuzându-i de a fi conspirat pentru rănirea companiei prin răspândirea anonimă de informaţii false şi înşelătoare. Vagner respinge aceste acuzaţii.

Vagner respinge şi modul în care este descris de Noble, drept un fost angajat nemulţumit care încearcă să obţină profit.

Acesta spune că nu a deţinut nicio poziţie short în Noble, iar procesul împotriva companiei l-a costat 380.000 de dolari. Finanţarea o obţine prin poziţii short în alte companii şi din venituri generate prin vânzarea de rapoarte de cercetare.

Nu este clar dacă în cadrul Iceberg mai sunt implicate şi alte persoane.

Vagner spune că în perioada în care a lucrat ca analist de credit pentru Noble, mare parte a muncii sale a constat din redactarea de rapoarte privitoare la riscuri. Acest a lucrat numai cu informaţii publice şi nu a folosit nicio informaţie confidenţială în rapoartele Iceberg.

Viaţa sa din 2015, declară acesta, a fost mai mult decât o provocare. În afara procesului, a fost ţinta unor atacuri online, deşi nu este sigur cine este responsabil. Totuşi, acesta spune că este mândru de activitatea sa din ultimii ani.

Acuzaţiile fostului analist nu se opresc aici, acesta întorcându-şi atenţia şi asupra autorităţilor de reglementare, despre care acesta spune că au reacţionat prea lent, dar şi asupra băncilor companiei.

Saga Noble se apropie de un moment crucial, din 27 august, când acţionarii vor decide dacă vor susţine planul de restructurare. Dacă votul va fi pozitiv, creditorii vor prelua controlul asupra companiei.

Pentru Vagner, votul nu va reprezenta sfârşitul poveştii. „Dacă restructurarea va reuşi, noul Noble nu va fi viabil şi nu-şi vor putea plăti dobânzile. Sper că se vor prăbuşi“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO