Business Internaţional

Canada nu mai este plictisitoare pentru vânătorii de crize financiare: un creditor ipotecar se prăbuşeşte, iar şocul este simţit în întreg sistemul

Canada nu mai este plictisitoare pentru vânătorii de...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.05.2017, 20:50 3442

Home Capital este cel mai mare creditor ipotecar alternativ din Canada şi se confruntă cu retrageri ma­sive de capital din depozite după ce s-a aflat că managerii săi şi-au fraudat clienţii.

Acţiunile companiei se prăbuşesc pe bursă, finanţatorii concurenţi fac manevre pentru evitarea propagării panicii, iar brokerii se întreabă dacă nu cumva problema poate căpăta proporţiile unei crize financiare.

Toată lumea vorbeşte de problemele acestui creditor. Cu Home Capital, Canada şi-a pierdut reputaţia de economie plictisitoare, dar stabilă. Problemele Home Capital au început în 2014, când sistemul de verificare al companiei, cu o experienţă de 31 de ani, a reuşit să treacă aduse de brokeri externi contracte de ipotecă dubioase. 45 de brokeri au falsificat informaţiile privind veniturile debitorilor. Home Capital a aflat în cele din urmă şi a rupt legăturile cu aceştia, ceea ce a dus la reducerea activităţilor noi, scrie Bloomberg. Auto­rităţile de supraveghere financiară din Ontario au deschis o anchetă şi au anunţat pe 19 aprilie că au găsit că Home Capital şi-a indus în eroare investitorii raportându-le problema abia după cinci luni de la descoperirea ei.

Semnele de stres sunt multe. Acţiunile s-au prăbuşit cu aproape 75% de la începutul acestui an, valoarea de piaţă a companiei reducându-se de la 3,5 miliarde de dolari canadieni în 2014 la 515 milioane de dolari. Mai grave sunt retragerile de depozite. În patru săptămâni, investitorii au scos din conturile de economii cu dobânzi mari 1,5 miliarde de dolari, ducând balanţa depozitelor la sub 500 de milioane de dolari.

Compania mai are 13 miliarde de dolari în certificate de investiţii garantate. După ce aceste depozite de 30 şi 60 de zile ajung la termen ar putea urma mai multe retrageri. Fără o bază de depozite, Home Capital nu poate finanţa noi contracte de ipotecă.

Este îngrijorător ce se întâmplă în Canada? Home Capital a angajat bacheri de investiţii pentru o posibilă vânzare. Pentru investitori, portofoliul de credite s-ar putea să fie la fel de interesant ca afacerea în sine. Interesul ar putea veni din partea băncilor comerciale, ceea ce ar exclude nevoia unui bailout guvernamental.

Însă până atunci declinul ar putea afecta alţi creditori. Home Capital concurează cu alte companii pe piaţa finanţării alternative: împrumută bani antreprenorilor mici, imigranţilor nou-veniţi şi altor persoane care nu primesc acces la finanţare de la băncile comerciale mari. Este un segment de nişă, dar în creştere, cu o pondere de aproape 13% pe piaţă.

Spre deosebire de prăbuşirea pieţei imobiliare americane, sunt puţine semne că în Canada urmează să se producă un val de defaulturi. Totuşi, acţiunile concurenţilor au fost prinse în vârtejul creat de Home Capital, deşi această companie are o cotă de 1% din piaţa canadiană a ipotecilor.

Iar problemele companiei atrag atenţia asupra pericolului exploziei bulei de pe piaţa imobiliară din Toronto şi Vancouver şi asupra acumulării de datorii de către gospodării în timp ce economia este frânată de prăbuşirea preţurilor materiilor prime şi energiei. În Toronto preţurile au crescut cu 33% în intervalul de 12 luni încheiat în martie. În Vancouver preţurile sunt mai mari decât în Toronto.

Datoriile gospodăriilor canadiene reprezentau 167,7% din venitul disponibil la sfârşitul anului 2015. Nivelul este aproape de limita de sus a  grupului OCDE.

Eforturile autorităţilor de a răci piaţa, inclusiv prin noi taxe pentru cumpărătorii străini şi standarde de creditare mai stricte, au avut puţine efecte.

Deocamdată, Home Capital s-a ancorat cu o linie de credit, foarte scumpă, de două miliarde de dolari susţinută în principal de Healthcare of Ontario Pension Plan, potrivit Financial Times. Compania plăteşte pentru aceşti bani o dobândă de 10%, mult mai mare decât orice câştig din credite.

Autoritatea de reglementare din sistemul bancar a anunţat pe 1 mai că monitorizează situaţia Home Capital cu atenţie. Sistemul bancar canadian, nevătămat de criza financiară globală, deşi aceasta a izbucnit în ţara vecină, SUA, este bine capitalizat. În Canada sistemul financiar este mai compact decât în SUA, deci mai uşor de verificat, iar băncile mai conservatoare.

Astfel că, dacă ar fi să izbucnească o criză sistemică, aceasta ar veni din sistemul bancar din umbră. O lecţie a istoriei financiare arată că problemele apar adesea puţin în afara orizontului băncilor centrale şi al autorităţilor de reglementare. 

„Efectul de contaminare pornit de la Home Capital s-a răspândit în întreaga piaţă ipotecară, mai ales la creditorii ipotecari alternativi“, avertizează analiştii de la National Bank of Canada.

Observatorii cred că riscul ca problemele să se răspândească în întreg sistemul financiar canadian există, dar este destul de mic.

„Dacă deponenţii sau investitorii în obligaţiuni încep să-şi piardă încrederea în băncile lor, ei bine, atunci devine ceva sistemic“, spune Jim Hall, analist la Mawer Investment Management.

Concurenţii Home Capital au început şi ei să piardă depozite, dar mai lent. Equitable a pierdut 75 de milioane de dolari într-o săptămână, potrivit Huffington Post Canada. Nici băncile mari canadiene nu sunt în siguranţă în faţa panicii investitorilor. Acţiunile celor mai mari şase companii bancare au scăzut săptămâna trecută în condiţiile în care pariurile contra sistemului financiar canadian sunt ridicate în comparaţie cu nivelurile normale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO