Business Internaţional

Cancelarul german Angela Merkel deschide calea ieşirii unui stat din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel deschide calea ieşirii unui stat din zona euro

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.11.2011, 12:30 5082

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată, a adoptat o rezoluţie prin care cere modificarea tratatelor europene pentru a permite statelor din zona euro să se retragă din uniunea monetară fără a renunţa la statutul de membru al Uniunii Europene (UE), scrie The Wall Street Journal.

Votul, deşi simbolic, poate impulsiona discuţiile referitoare la cum poate fi abordată situaţia unor state precum Grecia care ar putea face faţă mai bine crizelor prin care trec dacă renunţă la euro.

Votul evidenţiază, de asemenea, provocările pe care Merkel trebuie să le depăşească pentru a păstra loialitatea partidului faţă de politicile sale legate de problemele europene în contextul în care evoluţia crizei datoriilor din zona euro înspăimântă tot mai tare populaţia.

Criticii programelor de bailout pentru statele cu probleme din zona euro vor modificarea reglementărilor europene astfel încât un membru al zonei euro să poată fi forţat să iasă din uniunea monetară. Merkel respinge această abordare, iar liderii partidului ei au căutat o soluţie de compromis.

Cancelarul, într-un discurs ţinut la o convenţie a partidului său, a descris criza din zona euro ca pe o oportunitate a generaţiei ei de a face progrese uriaşe cu proiectul european. Oficialul a declarat că Europa trebuie să aibă curajul de a modifica tratatul european şi de a permite sancţiuni automate, mai dure, la încălcarea reglementărilor uniunii monetare.

"Trebuie să trimitem un semnal clar. Nu ne văităm. Nu ne plângem. În schimb ştim că avem ceva de făcut", a afirmat Merkel.

Problema retragerii voluntare din zona euro a revenit în actualitate după ce Grecia a anunţat planuri de a organiza un referendum legat de acceptarea celui de-al doilea program de bailout stabilit de liderii europeni. Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au făcut clar că singura cale prin care Grecia poate ieşi din zona euro este renunţarea la statutul de membru al UE. Însă unii membri ai partidului cancelarului au început să caute sprijin pentru ideea unei rezoluţii care să permită ieşirea forţată a statelor problematice din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO