Business Internaţional

Cancelarul Merkel ia în calcul manevre pentru evitarea recesiunii economiei germane

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

09.10.2014, 00:03 674

Cancelarul german Angela Merkel ia în calcul aplicarea unor măsuri de stimulare a creşterii economice şi îşi analizează opţiunile, precum reducerea contribuţiei obligatorii la pensii, în condiţiile în care economia Germaniei, cea mai mare din Europa, dă semne că se îndreaptă spre recesiune, scrie Bloomberg.

Merkel ia în considerare reducerea contribuţiei la pensii cu 0,6%, măsură care ar canaliza şase miliarde de euro în economie, a spus Michael Fuchs, vicepreşedintele grupului parlamantar creştin democrat al cancelarului.

„Există loc pentru măsuri de stimulare a creşterii economice“, a spus Fuchs.

Economia Germaniei încetineşte din cauza creşterii economice slabe din zona euro şi a tensiunilor politice cu Rusia. Partenerii din coaliţia de guvernământ condusă de Merkel au discutat despre flexibilizarea fluxul de investiţii private, despre extinderea reţelei digitale a ţării şi să facă trecerea spre energie regenerabilă. Liderul german nu s-a opus măsurilor de stimulare nici în trecut. În 2009, anul de vârf al crizei, primul guvern al lui Merkel a adoptat un pachet de măsuri pentru stimularea creşterii economice de 115 miliarde de euro din care făcea parte înnoirea parcului auto şi asistenţă pentru flexibilizare a programului de lucru care a ţinut salariaţii pe statele de plată ale companiilor, dar a redus timpul de muncă.

În acest fel Germania a reuşit să înregistreze după criză cea mai mică rată a şomajului din istoria ţării.

De data acesta, guvernul lui Merkel a cedat presiunilor internaţionale, inclusiv celor ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a impulsiona cerera internă.

În condiţiile în care coaliţia cancelarului a fost de acord să investească încă cinci miliarde de euro în infrastructură, Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe, a spus că nu se pune problema schimbării ţintelor bugetare.

„Convingerea mea sinceră este că finanţările durabile sunt esenţiale pentru un climat invesţional bun“, a spus Schaeuble. El a adăugat că îndoielile despre politica fiscală a Germaniei ar cauza mai multe răni decât programul de stimulare pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO