Business Internaţional

Când Deutsche Bank cade, chiar şi pe burse, se cutremură tot sistemul bancar european, iar acest lucru îi înspăimântă pe investitori

Când Deutsche Bank cade, chiar şi pe burse, se...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2016, 20:13 3465

Acţiunile Deutsche Bank (DB) au atins ieri cel mai redus nivel din ultimii cel puţin 24 de ani din cauza îngrijorărilor că multitudinea de probleme în care a intrat această bancă îi slăbeşte prea mult poziţia financiară.

În SUA DB este ame­ninţată de auto­rităţi cu o amendă record de 14 mi­li­arde de dolari din cauza unor nereguli în vânzarea unor credite ipotecare înainte de marea criză.  Instituţia a pus deoparte pentru acoperirea costurilor litigiilor doar 5,5 mld. euro. Banca s-ar putea con­frunta cu alte anchete costi­sitoare, fiind suspec­tată, printre altele, de manipulare pe piaţa valutară, mani­pu­larea cotaţiilor meta­le­lor preţioase şi că a transferat miliarde de do­lari în afara Rusiei, notează The Guardian.

Încrederea în Deutsche a fost zdruncinată şi mai mult săptămâna trecută când presa germană a indicat că Angela Merkel, cancelarul Ger­maniei, a exclus orice fel de asistenţă din partea statului pentru bancă, cel puţin până la alegerile federale din septembrie 2017. Revista Focus a scris că Merkel a refuzat să intervină în disputa pe care DB o are cu autorităţile americane.

Acţiunile Deutsche au scăzut ieri cu mai mult de 6%, iar de la începutul anu­lui şi-au pierdut mai mult de jumătate din valoare.

„Drama care înconjoară Deutsche Bank aduce în centrul atenţiei din nou sectorul financiar euro­pean“, spune Michael Woisch­neck, manager de fonduri la Lampe Asset Management. „Te face să te întrebi care este situaţia la alte bănci cu activităţi semnificative pe piaţa de capital. De asemenea, in­trăm într-un trimestru cu multe riscuri politice, şi mă aştept la volatilitate crescută“, a explicat el pentru Bloomberg. Acţiunile băncii italiene UniCredit, ale celei britanice Lloyds, ale celei franceze Paribas şi ale Santander din Spania au înregistrat ieri scăderi de 3% sau chiar mai mari.

Indicatorul evoluţiei băncilor europene este cu aproximativ 20% sub nivelul la care a început anul – băncile sunt sectorul bursier cu cea mai slabă evoluţie până acum în 2016.

„Băncile sunt într-o formă proastă“, comentează pentru Reu­ters Rupert Baker, analist la Mirabaud Securities.

Din punctul de vedere al CEO-ului DB John Cryan, situaţia băncii sale nu este deloc tragică. În februarie el şi-a asigurat angajaţii că banca este „tare ca o stâncă”.

Ieri DB a anunţat că CEO-ul Cryan nu a discutat niciodată cu guvernul german posibilitatea unui ajutor cu problemele din SUA.

„Suntem hotărâţi să ne rezolvăm problemele singuri”, se arată într-un comunicat al Deutsche. Şi guvernul german a respins zvonurile din presă. Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a precizat că „nu este nevoie de astfel de speculaţii”.

Însă analiştii cred că până şi o amendă de patru miliarde de dolari în SUA va pune la îndoială situaţia capitalului DB şi va obliga banca să acţioneze pentru a atrage capital nou. Specialiştii de la Mediobanca apreciază ca o majorare de capital este inevitabilă.

Alberto Gallo, manager de portofoliu la Algebris Investments, crede că Deutsche va avea nevoie de 10 ani pentru a-şi rezolva problemele.

Deutsche Bank este de departe cea mai ruginită şi periculoasă verigă din lanţul bancar european, dar nu este singura verigă slabă. Despre creditele toxice care paralizează sistemul bancar italian s-a scris mult şi se va mai scrie în lipsa unui plan de salvare de încredere, iar acest lucru nu face decât să erodeze şi mai mult încrederea în băncile europene. Spre exemplu, Business Insider avertizează că criza din sistemul bancar european poate aduce consecinţe dezastruoase – falimente bancare.

Banca centrală a Italiei este conştientă că sunt probleme, mai ales la nivel de profitabilitate. De aceea şeful departamentului de supraveghere financiară al Băncii Italiei recomandă băncilor să acţioneze pe mai multe fronturi, inclusive pe cel al investiţiilor în tehnologie, al diversificării surselor de venit şi pe cel al reducerii costurilor, notează agenţia ANSA.

“Este nevoie de reducerea energică a costurilor”, a explicat oficialul. El a amintit că de la începutul crizei financiare globale creditele neperformante ale băncilor italiene s-au triplat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO