Business Internaţional

​Când e mai bine să economiseşti banii de concediu

​Când e mai bine să economiseşti banii de concediu

Autor: Lorena Cornea

24.07.2016, 11:00 2069

Multe persoane consideră vara perioada ideală pentru o escapadă, dar doar pentru că toată lumea pleacă în concediu, nu înseamnă că este o regulă generală – mai ales dacă anul acesta banii se lasă aşteptaţi.

Dacă plănuiaţi să folosiţi un card de credit pentru a vă plăti concediul, deja ar trebui să vă ridicaţi un mare semn de întrebare. Un astfel de împrumut bancar ar putea ajunge să coste mult mai mulţi bani în timp, luând în considerare taxele care se vor aduna. Indiferent de costul vacanţei, o dobândă de 12% nu este deloc neglijabilă – acei 12% s-ar preta foarte bine drept bani de cheltuială la următorul concediu. Faptul că nu dispuneţi de banii necesari acum este primul indiciu că vacanţa mai poate aştepta, scrie Time.

În anul 2014, un salariat trebuia să plătească pensia a 1,17 pensionari, iar în 2010, raportul era de un salariat la 1,26 pensionari, potrivit datelor disponibile. Situaţia nu este una prielnică pentru viitorii pensionari, iar dacă economia nu se redresează, este foarte posibil ca tineretul de acum să aibă mare nevoie de un ajutor financiar pe lângă pensia oferită de stat – o pensie privată.

Presupunând că vă alocaserăţi 5.000 de lei pentru un concediu, dacă i-aţi folosi într-un plan de pensie privată, la o dobândă anuală de 8%, în 30 de ani veţi fi acumulat deja suma de 50.000 de lei. Dar dacă ştiţi că staţi bine cu fondurile, nu există niciun motiv pentru care să nu plecaţi timp de o săptămână pentru a vă relaxa.

De asemenea, dacă economisiţi de ceva vreme pentru un eveniment important, ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a-l amâna pentru câteva zile fără griji. Dacă, de exemplu, speraţi să vă cumpăraţi propria locuinţă, propria maşină sau să vă căsătoriţi în următorii doi ani, banii rezervaţi pentru vacanţă ar putea face diferenţa între împlinirea ţelului şi aşteptarea unei perioade mai lungi pentru a reuşi să-l realizaţi.

Datoriile au şi ele un cuvânt de spus în asta – chiar dacă aveţi deja banii pentru a vă finanţa concediul, dar aveţi datorii în spate, ar fi mult mai avizat să folosiţi economiile de vacanţă pentru a plăti din datorii.

Totuşi, există şi o cale de mijloc. Concediile sunt plăcute şi chiar indicate pentru sănătate, aşa că de ce să nu vă bucuraţi de cel puţin unul pe an? Dacă veţi pleca în extrasezon (iarna sau la începutul primăverii), vă veţi putea bucura şi de vacanţa mult visată, dar veţi putea şi să economisiţi o sumă, care, cine ştie, s-ar putea dovedi benefică peste ceva timp.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO