Business Internaţional

Când ordinea mondială este în criză, Germania vine cu o agendă ambiţioasă la G20, înaintea alegerilor federale

Când ordinea mondială este în criză, Germania vine cu...

Autor: Catalina Apostoiu

17.02.2017, 00:03 1093
Deţinătoare a preşedinţiei G20 din decembrie anul trecut, Germania se va folosi de această poziţie pentru a-şi promova într-o perioadă de criză agenda ambiţioasă la reuniunea miniştrilor de externe ai G20 de la finalul săptă­mânii din Bonn, scrie Deutsche Welle. Cum alegerile federale se apropie, pentru cancelarul german Angela Merkel succesul este vital.

Nesiguranţa şi neliniştea sunt pe cale să cuprindă întreaga lume, iar forumurile sunt o ocazie foarte bună pentru ca statele şi liderii acestora să poată discuta despre ce se întâmplă.

G20 este un astfel de forum. Din decembrie anul trecut, Germania deţine preşedinţia şi va conduce forumul printr-o serie de conferinţe ministeriale până la summitul G20 din iulie din Hamburg.

Germania are un amplu pachet de propuneri pe care le va avansa. Pe lângă subiecte tradiţionale cum ar fi comerţul liber, reglementarea pieţelor financiare şi protecţia mediului, se va discuta de asemenea despre epidemiile mondiale şi sănătate în general.

Probleme importante ca terorismul, migraţia şi refugiaţii, vor fi la rândul lor luate în discuţie. În strânsă legătură cu acestea este subiectul acordării de susţinere suplimentară Africii.

Totuşi, Claudia Schmucker, de la Consiliul German pentru Relaţii Externe (DGAP), nu crede că această agendă va sta în centrul reuniunii G20. Aceasta consideră că valoarea reală a G20 este oportunitatea de ìcunoaştere reciprocăî. În opinia acestea, important în acest caz va fi primul contact cu SUA pentru a afla unde se situează acestea cu privire la probleme importante discutate de G20.

Pentru Schmucker, expert în globalizare, preşedinţia germană a G20 survine în circumstanţe adverse: ìEconomia mondială nu o duce bine. Avem un nou preşedinte american şi relaţia cu SUA ca partener este incertă. Summitul G20 va avea loc foarte devreme în perspectiva alegerilor din Germania. Va fi foarte dificil de luat decizii importanteî, arată aceasta.

Nu este o coincidenţă însă că Germania a aplicat pentru preşedinţia G20 într-un an electoral. Heibert Dieter, de la Institute for International and Security Affairs, critică acest aspect.

ìTotul are legătură cu alegerileî, spune acesta. G20 va fi folosit pentru a oferi imagini frumoase pentru campania electorală germanăî.

Însă vor fi imaginile frumoase? S-au anunţat deja proteste cu ocazia reuniunii din Bonn a miniştrilor de externe, iar protestele aşteptate cu ocazia summitului din Hamburg ar putea fi şi mai ample.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO