Business Internaţional

Când rubla cade, se zguduie toate monedele din regiune

Când rubla cade, se zguduie toate monedele din regiune

Autor: CătăIina Apostoiu

31.08.2015, 00:05 1106
Prăbuşirea preţului petrolului, princi­palul produs de export al Rusiei, a împins la începutul săptămânii trecute moneda acestei ţări, rubla, la cel mai scăzut nivel înregistrat din ianuarie, ameninţând să împingă economia ţării mai adânc în recesiune.

Deteriorarea perspectivelor legate de evoluţia economiei ruseşti generate de deprecierea rublei a antrenat scăderea în linie a monedelor ţărilor din regiune, care depind într-o mare măsură de Rusia.

Rubla este moneda cu cele mai slabe performanţe în raport cu dolarul din ultimul an, faţă de care a înregistrat o depreciere de 49%, potrivit datelor Bloomberg.

În urma deprecierii puternice a rublei ruseşti, rubla Belarusului a scăzut până un minim record săptămâna trecută.

Rusia este principalul partener comercial al Bela­rusului. Această ţară resimte puternic efec­tele problemelor economice cu care se con­fruntă Rusia, moneda sa depreciindu-se cu mai mult de 33% în raport cu dolarul în acest an.

„Devalorizarea nu vine ca o surpriză, rubla Belarusului urmând traiectoria preţului petrolului şi respectiv pe cea a rublei ruseşti. Totul se întâmplă din cauza dependenţei ri-dicate a Belarusului de Rusia“, remarcă Vladimir Osakovski, economist-şef pentru Rusia la Bank of America din Moscova.

O altă ţară afectată de problemele eco­nomice din Rusia este Kazahstanul, unde oficialii au permis monedei locale să fluctueze liber, măsură în urma căreia tengeul kazah s-a depreciat cu 22% în raport cu dolarul, până la un minim record.

Decizia Kazahstanului de a-şi lăsa moneda să fluctueze liber a fost primită foarte bine de producătorii din această ţară, care se plânseseră anterior că rivalii din Rusia inundă pieţele interne cu bunuri mai ieftine.

Moldova, pentru care Rusia este un partener comercial cheie, are de asemenea de suferit de pe urma declinului economiei ruseşti.

La mijlocul săptămânii trecute, banca centrală a acestei ţări şi-a majorat rata de referinţă a dobânzii la 19,5% de la 17,5% într-o nouă încercare de a ţine inflaţia sub control, aceasta fiind a şasea majorare a dobânzilor operată de la începutul acestui an, potrivit Reuters.

Guvernatorul băncii centrale moldovene, Dorin Drăguţanu, a anunţat că ritmul de creştere a inflaţiei a accelerat la 8,6% în iulie şi ar putea atinge 11,2% până la sfârşitul acestui an, comparativ cu o ţintă de 5%.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 17,8% în ultimul an în raport cu dolarul american.

Rubla rusească a încheiat săptămâna trecută în scădere, ca reacţie la declinul preţului petrolului şi a cererii în creştere pentru valută venită din partea companiilor locale, potrivit Reuters.

Vineri, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul, după ce cu o zi în urmă moneda rusească avansase cu mai mult de 4%, atingând cel mai ridicat nivel din aproape două săptămâni, susţinută de cele mai puternice creşteri zilnice ale preţului petrolului din mai mult de şase ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO