Business Internaţional

Când SUA se izolează şi ridică bariere comerciale, companiile din Germania, cea mai mare forţă economică europeană, se apropie de Rusia

Nu ştiu cum să scape de sancţiunile americane: cancelarul german ANGELA MERKEL, alături de preşedintele Rusiei VLADIMIR PUTIN şi de preşedintele Franţei EMMANUEL MACRON

Nu ştiu cum să scape de sancţiunile americane: cancelarul german ANGELA MERKEL, alături de preşedintele Rusiei VLADIMIR PUTIN şi de preşedintele Franţei EMMANUEL MACRON

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2018, 00:07 951

Mai multe companii germane se extind pe piaţa rusească, investind acolo în producţie şi creând locuri de muncă. Firmele germane ajută la construirea facilităţilor pentru Cupa Mondială la Fotbal 2018 organizată de Rusia şi vor beneficia financiar de eforturile de reconstrucţie după războiul din Siria, în condiţiile în care companiile colaboratoare ruse vor fi răsfăţatele acestor planuri.

Această orientare a Germaniei, economie dependentă de exporturi, îi tulbură poate doar pe americani, ucraineni şi pe câţiva lideri politici din Polonia şi statele baltice.

Când preşedintele Donald Trump le-a spus producătorilor americani că va impune tarife de 25% pe oţelul importat şi de 10% pe aluminiu pentru protejarea industriei americane de importurile ieftine, lumea a explodat, condamnând gestul Washingtonului. Bursele au luat-o în jos sub presiunea avertismentelor că se va declanşa un război comercial mondial.  Iritaţi au fost în special europenii pentru că UE ocupă locul doi, după Canada, la exportul de produse finite din oţel în SUA. Dintre statele Uniunii, Germania exportă cel mai mult oţel în SUA. Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a spus că este „extrem de îngrijorat“ de tarifele pe care Trump le are în vedere şi că Germania şi UE „trebuie să facă tot posibilul să evite un război comercial internaţional“, scrie Handelsblatt. Producătorii europeni se tem că oţelul care nu va mai fi vândut în SUA va ajunge în Europa.

Trump a explicat că războaiele comerciale „sunt bune şi pot fi uşor câştigate“. „Când o ţară ca SUA pierde multe miliarde de dolari în schimburile comerciale cu practic toate statele cu care face afaceri, războaiele comerciale sunt bune şi sunt şi uşor de câştigat“, a spus Trump. Hans Juergen Kerkhoff, preşedintele Federaţiei germane a oţelului, a spus că tarifele încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a cerut UE să intervină. Ministrul economiei Brigitte Zypries a avertizat că UE „va răspunde pe măsură“ dacă Trump îşi pune promisiunile în aplicare.

Astfel de ameninţări pot fi auzite de un an încoace. S-a sugerat chiar că dacă SUA se izolează şi schimbă ordinea comercială mondială, Germania se va alia cu China pentru protejarea globalizării. Între timp, anul trecut exporturile germane către Rusia au crescut pentru prima dată după 2012. Companiile germane au vândut Rusiei bunuri de 24 de miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie, scrie Reuters. 

A fost puternică în special cererea de autovehicule şi utilaje. În 2012, înainte ca Occidentul să sancţioneze Rusia, exporturile de produse germane pe piaţa rusească s-au situat la 38 de miliarde de euro. Anul trecut a fost bun şi pentru exporturile Rusiei în Germania „ s-au majorat cu 19%, la 28,6 miliarde de euro, în perioada analizată, mai ales datorită cererii mai mari de petrol şi gaze naturale ruseşti. Germania este dependentă de gazele naturale ruseşti.

Preşedintele Camerei de comerţ germano-ruse Matthias Schepp aprecia, anterior publicării acestor date, că un impuls nou pentru exporturile germane în Rusia va veni de la Cupa Mondială de Fotbal, organizată în această vară de Rusia. Schepp a menţionat numărul mare de companii germane care ajută prin furnizarea de vehicule, utilaje şi produse chimice pentru construcţiile necesare evenimentului sportiv, notează Deutsche Welle. Un studiu al camerei de comerţ arată că exporturile germane în Rusia ar putea creşte cu până la 15% anul acesata.

„Cunoaştem că aproape 40 de companii au primit comenzi suplimentare în acest context“, se arată într-un comunicat al camerei de comerţ. O treime din companiile germane cu activităţi în Rusia intenţionează să-şi majoreze investiţiile acolo, creşterile cumulate urmând să se situeze la 500 de milioane de euro în următoarele 12 luni. Aceste companii au deja 76.000 de angajaţi în Rusia, unde au realizat venituri generoase, de 11 miliarde de euro.

Companiile germane au investit în primele şase luni ale anului trecut două miliarde de euro în Rusia, după cum a remarcat Schepp, menţionând că deşi câteva firme au plecat de pe piaţa rusească în timpul crizei, cota de piaţă a companiilor germane nu s-a diminuat, iar jucătorii mari şi-au întărit poziţiile.  

Anul trecut, mai multe companii germane s-au instalat în Rusia, potrivit Russia Beyond. Printre acestea se numără Viessmann, producător de boilere şi instalaţii de încălzire, care şi-a deschis o fabrică. La ceremonia de inaugurare a participat chiar ambasadorul german. De asemenea, compania germană farma Bionorica†a început  construcţia unei facilităţi de producţie, promiţând să investească 40 de milioane de euro.

Apoi, WIKA, producător de instrumente de măsurat, şi-a deschis prima fabrică în Rusia, în apropiere de Moscova. Investiţia se situează la 17 milioane de dolari.

Şi companiile din alte ţări din UE, mambre ale NATO, se extind în Rusia. Franţa a investit în 2016 în Rusia circa 1,9 miliarde de dolari, faţă de 224 de milioane de dolari cât a investit Germania, potrivit datelor băncii centrale a Rusiei. Totuşi, în ceea ce priveşte stocurile de investiţii, Germania este principalul investitor al Rusiei, dacă sunt excluse surse precum Cipru, Luxemburg, Olanda, Irlanda, Bahams şi Bermude, cunoscute paradisuri fiscale.

Un cadou din partea Rusiei pentru expansiunea comercială germană în est: comisia de securitate din parlamentul german a stabilit că un presupus atac cibernetic împotriva sistemului de date al guvernului de la Berlin există şi este serios. Se mai presupune că atacatorii sunt ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO