Business Internaţional

Care este cea mai bună zi pentru o călătorie cu avionul

Care este cea mai bună zi pentru o călătorie cu avionul

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

16.12.2017, 17:01 587

Aproape 5.000 de pasageri ai companiilor aeriene au fost afectaţi de întârzierea sau anularea unui zbor în ultimele 60 de zile, circa 50 de curse din Bucureşti generând potenţiale compensaţii în valoare de 1,35 milioane de euro, sâmbăta fiind cea mai bună zi pentru o călătorie, potrivit AirHelp.

Aeroportul Henri Coandă şi cel din Cluj-Napoca au înregistrat cele mai multe probleme la zboruri în ultimele 60 de zile.

În perioada octombrie-noiembrie, data de 17 noiembrie (vineri) a fost cea care a marcat cele mai multe întârzieri pe cinci aeroporturi din România, când 464 de curse au decolat cu 15 până la 180 de minute întârziere, respectiv un zbor cu peste trei ore întârziere.

De altfel, în ultima perioadă, vinerea a avut cea mai slabă performanţă în ceea ce priveşte punctualitatea zborurilor, doar 80,5% din curse decolând la timp, în cazul aeroportului din Bucureşti. La polul opus este ziua de sâmbătă, cu o rată a punctualităţii de aproape 88%. La nivel naţional, în 2017, ziua de vineri a avut o rată de punctualitate de 79,2%, aproape similară celei de luni, cu 79,5%. Sâmbăta rămâne însă cea mai bună zi pentru călătorii, punctualitatea fiind de peste 88% la zborurile de pe aeroporturile din România.

În 2016, în aceeaşi perioadă, aproape 6.700 de pasageri au fost afectaţi de întârzierile sau anulările companiilor aeriene, valoarea totală a compensaţiilor eligibile fiind de aproape 1,8 milioane de euro.

Mai mult, la nivel de interval orar, cursele care decolează între orele 22:00 şi 5:59 sunt şi cele mai punctuale, în comparaţie cu cele programate între orele 16:00 şi 21:59, a căror rată de punctualitate este de 80,5%.

„Bazându-ne pe statistici, dacă ar fi să alegem un zbor fără emoţii, ar trebui să alegem decolarea de pe aeroporturile din Bacău, Craiova, Constanţa, Oradea, Sibiu, Suceava sau Satu Mare unde, în ultimele două luni, niciun pasager nu a fost afectat de întârzieri sau anulări. Aceleaşi statistici ne arată că zborurile de noapte de la Oradea şi cele din prima parte a dimineţii de la Constanţa au fost de fiecare dată la timp”, a declarat Ştefan Radu, country manager pe România al AirHelp

AirHelp este o companie al cărei domeniu de activitate este obţinerea compensaţiilor pentru pasageri, ca urmare a întârzierii, anulării sau supraîncărcării zborului. Din 2013, când AirHelp a fost fondată, compania a ajutat peste cinci milioane de pasageri să primească despăgubiri în valoare de 300 de milioane de euro. Compania are peste 500 de angajaţi la nivel mondial.

AirHelp analizează periodic zborurile de pe aeroporturile din Europa şi oferă informaţii pasagerilor despre potenţiale întârzieri şi anulări. Dacă sunt eligibili pentru despăgubiri, cazul este preluat de AirHelp şi pasagerul poate primi până la 600 de euro compensaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO