Business Internaţional

Care este următorul stat european care va intra în hora datoriilor imobiliare

Care este următorul stat european care va intra în hora datoriilor suverane

Foto: AFP

Autor: Octavian Calei

23.09.2012, 18:24 391

Nivelul creditelor imobiliare din Olanda, unul dintre cele mai ridicate din Europa, a ajuns la 111% din PIB, o bulă imobiliară care s-ar putea sparge în orice moment, destabilizând economia ţării şi ducând-o în situaţia de a cere ajutor financiar din partea UE, notează Financial Times.

Comisia Europeană a avertizat în februarie guvernul olandez că datoriile imobiliare ridicate depăşesc limitele de siguranţă. Economiştii au atras şi ei atenţia că problema creditelor imobiliare ar putea da o lovitură grea economiei olandeze, precum s-a întâmplat în Spania şi în Irlanda. În plus, analiştii semnalează rata şomajului şi numărul de falimente în creştere, scăderea valorii proprietăţilor cu 10% şi aşteptarea ca acestea să scadă în continuare, precum şi acei 20% dintre proprietarii de case îndatoraţi peste valoarea locuinţelor.

Volumul creditelor imobiliare din Olanda a atins 670 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2011, în timp ce depozitele acumulau 332 de miliarde de euro. Acest lucru înseamnă că băncile din sistemul olandez sunt dependente de pieţele internaţionale de capital şi devin vulnerabile fluctuaţiilor de dobândă.

Motivul formării acestei bule imobiliare imense în economia Olandei se datorează politicii fiscale a statului, care oferă deductibilitate integrală la dobânzile creditelor imobiliare, fiind singurul stat din UE care mai practică acest sistem.

Economia olandeză a înregistrat o creştere de 0,4% în prima jumătate a anului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO