Business Internaţional

Care sunt cei mai promiţători oameni de business sub 40 de ani din America. Numărul 1 are legătură cu una dintre cele mai controversate afaceri din România

Care sunt cei mai promiţători oameni de business sub 40...

Autor: Bianca Dorobanţu

08.10.2016, 20:00 1592

Revista americană Fortune a realizat topul anual al celor mai influenţi 40 de oameni de afaceri care au sub 40 de ani, un clasament care reuneşte elita mondială din lumea de business. Locul întâi este ocupat de Brendan Bechtel, CEO al gigantului american Bechtel Group.

El are 35 de ani şi de la 1 septembrie a preluat frâiele uneia dintre cele mai importante companii de construcţii din lume, Bechtel Group, care în 2015 a avut venituri de 40 mld. dolari, aceeaşi care a construit în România 50% din tronsonul de autostradă dintre Suplacu de Barcău şi Borş, cu o lungime de 60 de kilometri. 

Autostrada Bechtel este una dintre cele mai controversate afaceri din România, având în vedere sumele plătite către grupul american şi faptul că pur şi simplu nu a fost construită în totalitate. Afacerea a început pe vremea când Adrian Năstase era premier, ca un „cadou” pentru americani, pentru că România a putut intra în NATO. şi a încetinit pe vremea lui Traian Băsescu, pentru ca în final să se închidă pe vremea lui Victor Ponta şi a lui Dan Şova (contractul cu Bechtel a fost reziliat de către Dan Şova, în 2013).

Iar primii zece cei mai importanţi oameni de afaceri din lume sunt, conform Fortune:

1. Brendan Bechtel, CEO Bechtel Group

2. Chinezul Ye Jianming, CEO al gigantului din energie China Energy Company Limited (CEFC), care conduce o afacere de 42 de mld. de dolari pe an din petrol în China, dar pe care puţini îl cunosc. Compania sa are acorduri petroliere în ţări precum Kazahstan, Qatar, Abu Dhabi şi Ciad şi s-a asociat cu alţi giganţi pentru a exporta petrol din China, făcându-l un jucător privat puternic, aliat al guvernului chinez. 

3. Jake Sullivan, în vârstă de 39 de ani, este senior policy advisor al echipei care se ocupă de campania prezidenţială a lui Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă, „Hillary pentru America”. El i-a câştigat încrederea lui Hillary Clinton,  în calitate de consiler al campaniei prezidenţiale din 2008, dar şi la Departamentul de Stat, unde  a fost cel mai tânăr director de planificare. Dacă Hillary Clinton va câştiga alegerile, este de aşteptat ca Sullivan să fie adjunctul cabinetului său. 

4. Emmanuel Macron, 38 de ani, este fostul ministru francez al Economiei, care a demisionat în luna august, alimentând speculaţiile conform cărora se pregăteşte pentru a candida la preşedinţia ţării. De atunci, zeci de mii de persoane au aderat la noua sa mişcare politică En Marche! El s-a căsătorit cu profesoara sa din liceu şi a făcut o avere pe când era bancher la Rothschild.

5. Thomas Sauressig, în vârstă de 31 de ani, este Chief Information Officer în cadrul gigantului software german SAP. El a început să scrie coduri la vârsta de 6 ani şi a lucrat la SAP de pe vremea studenţiei. Fan al formaţiei U2 şi al serialului The Big Bang Theory, Saueressig se ocupă de implementarea strategiei digitale de transformare a companiei.

6. Jeff Lawson, 39 de ani, cofondator şi CEO al Twilio, tehnologie pe care dezvoltatorii o folosesc pentru a construi diferite metode de comunicare, fie apeluri sau mesaje. Fost Web Services în cadrul Amazon şi inginer la StubHub, Lawson a fondat Twilio în 2008, care acum are 31.000 de clienţi, printre care şi Uber (folosind Twilio atunci când şoferii comunică cu clienţii sau invers). De la listarea la bursă a Twilio , acţiunile acesteia au crescut de patru ori.

7. Daniel Kan şi Kyle Vogt, de 29 şi 31 de ani, sunt cofondatori ai Cruise Automation, start-up care dezvoltă soluţii software care le permit maşinilor să fie conduse singure în anumite condiţii. Cruise Automation a fost cumpărat de gigantul General Motors pentru 1 mld. de dolari.  

8. Mike Cannon-Brookes şi Scott Farquhar, amândoi în vârstă de 36 de ani sunt cofondatori ai Atlassian, companie de software căreia i-au pus bazele în urmă cu 14 ani. Compania oferă soluţii software pentru 60.000 de clienţi, printre care Tesla, Amazon, P&Gşi Coca-ola. Farquhar se ocupă de parta tehnică şi de cercetare, în timp ce Cannon este responsabil de partea de design de produs, vânzări şi marketing.

9. Rachel Holt, de 33 de ani este manager general regional al UBER în SUA şi Canada. Absolventa a Stanford, a venit la Uber în 2011, când compania avea doar 30 angajaţi. „Îmi place să găsesc soluţii pentru orice problemă şi să fac orice este nevoie pentru a a avea cele mai bune rezultate”, spunea ea.

10. Bill Ready, de 36 de ani, este Senior Vice President, Global Head of Product and Engineering al serviciului de plăţi online PayPal. Nu a ştiut cum să folosească un calculator până când nu s-a dus la facultate. A venit la gigantul PayPal în 2013, după ce PayPal a cumpărat Braintree, compania la care el era CEO, pentru 800 de mil de dolari. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO