Business Internaţional

Carillion, un gigant britanic din construcţii, care are 43.000 de angajaţi, se prăbuşeşte pentru că guvernul îi refuză orice bailout

Carillion, un gigant britanic din construcţii, care are...

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2018, 00:03 690

Carillion, companie britanică de construcţii care deţine contracte guvernamentale într-o multitudine de sectoare din Marea Britanie, de la cel al spitalelor la proiectul de cale ferată de mare viteză HS2, a intrat în lichidare forţată după ce a eşuat în eforturile de a-şi consolida finanţele şi a obţine un bailout guvernamental, scrie Bloomberg.

Compania are 43.000 de angajaţi la nivel mondial, a­proa­pe 20.000 dintre aceştia în Marea Britanie, şi datorii de 1,5 mi­li­arde de lire sterline (2,1 miliarde dolari). La sfârşitul săp­tă­mânii trecute, constructorul a purtat discuţii cu guvernul pen­­tru a obţine cele 300 de milioane de lire sterline de care are ne­­voie până la sfârşitul lunii pentru a rămâne pe linia de plutire.

Bailout-urile guvernamentale ale unor companii private sunt rare în Marea Britanie. Cele mai notabile s-au produs  în 2008 şi 2009, când premierul de atunci Gordon Brown a salvat băncile ţării.

Cea mai mare parte a datoriilor companiei Carillion este deţinută de către bănci, incluzând aici o linie de credit sindicalizată de bănci ca Royal Bank of Scotland, Barclays Bank şi Lloyds, potrivit datelor Bloomberg. Lloyds şi RBS au consemnat o creştere a creditelor neper­formante din cauza expunerii faţă de Carillion, potrivit unei surse familiare cu situaţia.

Provocarea pe care o au în faţă lichidatorii şi premierul britanic Theresa May este să se asigure că lichidarea companiei va fi una ordonată, contractele şi angajaţii urmând să fie transferate către companii rivale.

Deşi căderea spectaculoasă a Carillion s-a accelerat din luna iulie după neonorarea unor contracte de construcţii, problemele au ajuns la apogeu la începutul acestei săptămâni.

Liderul partidului laburist Jeremy Corbyn a criticat dur politica guvernului britanic de a lăsa proiecte din sectorul public pe mâinile unor contractori din sectorul privat.

Rebecca Long-Bailey, purtător de cuvânt al partidului, s-a întrebat de asemenea de ce au continuat să-i fie acordate companiei contracte în pofida avertismentelor legate de profit emise de aceasta.

David Lidington, oficial guvernamental britanic, a apărat modul în care guvernul a reacţionat faţă de cazul Carillion, arătând că acesta a decis că salvarea unei companii private nu poate fi pusă pe umerii contribuabililor. Contractele din afara ţării au fost cele care s-au aflat la originea problemelor Carillion, a adăugat Lidington. Contractele cu guvernul britanic au fost structurate în aşa fel încât partenerii companiei vor fi acum nevoiţi să intervină, potrivit acestuia.

Carillion a emis anul trecut trei avertismente privind profitul în şase luni, în urma cărora acţiunile acesteia au pierdut 93% din valoare din 7 iulie. În luna respectivă, compania l-a adus în poziţia de CEO pe Keith Cochrane, cel care a adus compania scoţiană Weir Group în indicele FTSE100. La numai două luni după desemnarea sa, Cochrane avertiza că ìnu există o soluţie rapidă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO