Business Internaţional

Carlos Slim, dă-te la o parte! Hosni Mubarak, cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 70 miliarde de dolari

Carlos Slim, dă-te la o parte! Hosni Mubarak, cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 70 miliarde de dolari

Autor: Adrian Voicu

07.02.2011, 14:32 305

Cel mai urât om din Egipt pare să fie şi cel mai bogat om dinlume, averea lui Hosni Mubarak, ascunsă în conturi din Elveţia şiproprietăţi imobiliare americane, fiind estimată de analişti lapeste 70 miliarde de dolari.

Cu o asemenea avere, preşedintele egiptean depăşeşte lejeraverea "celui mai bogat om de pe pământ" Carlos Slim Helu, estimatăde Forbes în 2010 la 53,3 miliarde de dolari. Conform Bloomberg, în2011 averea lui Carlos Slim Helu s-a apropiat de pragul de 70 demiliarde de dolari.

Conform unor analişti citaţi de publicaţia britanică The Guardian, o mare parte din averea familiei lui Mubarak estedepozitată în conturi din bănci britanice şi elveţiene sau esteinvestită în proprietăţi din Londra, New York, Los Angeles şi de pecoasta Mării Roşii.

După 30 de ani la preşedinţia Egiptului şi la fel de mulţi laconducerea armatei egiptene, "Mubarak a avut acces la tranzacţiiinvestiţionale care au generat profituri de sute de milioane dedolari. Multe din aceste venituri au fost băgate în companiioffshore şi depozitate în conturi secrete sau investite înapartamente şi hoteluri de lux", se arată în The Guardian.

Conform lui Amaney Jamal, profesor de ştiinţe politice laPrinceton University, averea lui Mubarak este similară cu cea acelorlalţi lideri din ţările din Golf.

Nu există detalii cu privire la sursele de venit ale familieipreşedintelui, dar Christopher Davidson, profesor de politică dinOrientul Mijlociu, în cadrul Durham University, este de părere căfamilia lui Mubarak putea la fel de bine să acumuleze averi prinsiplul parteneriat cu investitorii şi companiile străine încă de pevremea când se afla în fruntea armatei, poziţie de unde beneficiadin plin de corupţie.

Profesorul a declarat că majoritatea statelor din Golf cerinvestitorilor străini să ofere unui partener de business local oparticipaţie de 51% dacă vor să investească în aceste ţări. ÎnEgipt cifra se află în jurul a 20%, dar oferă însă politicienilorşi aliaţilor acestora din armată o sursă uriaşă de profit, fărăniciun risc asumat şi fără investiţii din partea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO