Business Internaţional

Cât costă să completezi albumul cu stickere pentru Cupa Mondială din Brazilia

Cât costă să completezi albumul cu stickere pentru...

Autor: Ştefan Stan

08.06.2014, 09:32 1341

Doi matematicieni din Elveţia au calculat preţul mediu pe care un fan ar trebui să îl plătească pentru toate cele 640 de stickere pentru albumul Panini al Cupei Mondiale, suma ridicându-se la 550 de euro, potrivit Daily Mail.

Andrew Palmer , un journalist de la the Economist a explicat totuşi de ce preţul pentru a completa albumul este atât de ridicat, având în vedere că stickere se vând în pachete de câte şase, iar un pachet costă sub un euro.

”Statistic, tehnica se numeşte ”problema colecţionarilor”. Nu o să intru în detalii complexe matematice, însă ideea este următoarea: dacă o să cumperi mai multe pachete, sigur se va întâmpla să găseşti dubluri. Aşa că matematicienii elveţieni au calculat câte pachete îi trebuie unui colecţionar care nu înlocuieşte niciun sticker pentru a completa albumul: 899. Probabilitatea de a obţine cartonaşele care îţi trebuie scade pe măsură ce albumul este completat, ceea ce înseamnă că în final, de la un preţ de 80 de euro – care ar trebui plătit dacă nu ar exista dubluri în pachetele de stickere – se ajunge în final la o sumă de 550 de euro, pe care un colecţionar o va plăti pentru un album complet”, a declarat Palmer.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO