Business Internaţional

Cât costă să rămâi în Marea Britanie după divorţul de Uniunea Europeană? Românii şi ceilalţi cetăţeni UE adulţi trebuie să plătească 350 de lei

Cât costă să rămâi în Marea Britanie după...

Autor: Alex Ciutacu

21.06.2018, 17:11 3761

Cetăţenii Uniunii Europene vor putea rămâne în Marea Britanie după Brexit, dar publicaţia americană Bloomberg spune că va fi nevoie de mai mult decât dovada că se află acolo de câţiva ani.

Aşa cum se arată în planul de reglementare pentru cetăţenii UE pe care l-a făcut public guvernul britanic, autorităţile nu vor accepta fotografii, felicitări sau albume ca dovezi eligibile prin care cetăţenii să demonstreze de cât timp se află în Marea Britanie.

Contractul de muncă şi declaraţiile ipotecare ori contractele de închiriere sunt suficiente. Facturile la utilităţi, biletele de călătorie şi prescripţiile medicale ar putea fi, de asemenea, luate în considerare.

Taxa care trebuie plătită este de 56 de lire, adică 346 de lei pentru adulţi şi jumătate pentru copii.

Pentru cei aproximativ 3,5 milioane de cetăţeni europeni care ar intra sub tutela acestui plan guvernamental, anunţul de astăzi reprezintă primul efect tangibil al divorţului Marii Britanii de blocul european, după doi ani de discuţii parlamentare cu puţine efecte vizibile.

Totul face parte din acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană – Brexit – care nu este încă finalizat.

Cetăţenii UE şi membri familiilor lor, care au fost rezidenţi ai Marii Britanii pentru cinci ani sau mai mult vor fi eligibili pentru „statut de rezident”, transmit autorităţile britanice.

În caz contrar, aceştia vor primi „statut de pre-rezident”, care le va permite să stea în Marea Britanie pentru cinci ani, moment după care aceştia vor primi statutul de rezident. Ambele variante permit acces la servicii medicale şi alte beneficii.

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie anunţă că numărul de români care trăiesc în această ţară a crescut cu 25% în 2017, faţă de anul precedent, ajungând la 411.000 de persoane. 

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO