Business Internaţional

Cât costă un metru cub de apă în cele mai importante oraşe din lume

Sursă grafic: Global Water Intelligence

Sursă grafic: Global Water Intelligence

Autor: Ştefan Stan

01.06.2014, 13:00 12581

Cel mai scump metru cub de apă din lume se găseşte la Copenhaga, unde costă 7,38 dolari, urmat de oraşul australian Perth, unde costă 6,59 dolari, potrivit revistei Fortune.

La polul opus, cele mai ieftine locuri pentru cumpărarea apei sunt Jeddah, un oraş din Arabia Saudită, unde metrul cub de apă costă 0,03 dolari, şi capitala egipteană, Cairo, unde apa se găseşte la 0,10 dolari metrul cub.  

Zeci de industrii din lume depind în procesul de producţie de apă, ceea ce o face una dintre cele mai valoroase resurse, indispensabilă şi pentru mediul de afaceri.

„Mereu ne-am gândit cât de importantă este apa pentru băuturi, dar câte alte industrii depind de apă pentru producţie, pentru distribuţie şi forţă de muncă? Pentru a păstra un mediu înconjurător curat în proximitatea fabricilor? Răspunsul este simplu: toate. De aceea economiştii şi oamenii de afaceri reclasifică apa ca o „comoară îngropată” sau ca „aur albastru”, a declarat Abby Joseph Cohen, strategist la Goldman Sachs.

Un alt economist, Willem Buiter de la Citigroup, spune că “apa este un activ care va deveni în curând cel mai de preţ bun, întrecând petrolul, cuprul sau metalele preţioase”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO