Business Internaţional

Cât de serios este riscul de declanşare a unui război valutar mondial? Mai degrabă, atenţie la un război comercial. Europenii îi acuză pe americani că scad deliberat cursul dolarului

Cât de serios este riscul de declanşare a unui război...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2018, 22:00 1983

De data aceasta, americanii au reînviat spectrul unui război valutar. BCE spune că folosirea monedelor ca arme economice este ultimul lucru de care lumea are nevoie. Unii cred că Europa nu este pregătită pentru un astfel de război. Chinezii, care în 2015 au creat panică pe pieţe depreciindu-şi semnificativ yuanul, se uită cu interes la intrigile din Vest: un război valutar sau, mai rău, unul comercial în Occident însemană instabilitate în G7, grupul celor mai avansate economii ale lumii, un bloc care se opune expansiunii geopolitice a Beijingului.

Cât de aproape suntem de un război valutar sau unul comercial? Un oficial de rang înalt din Italia a declarat că se teme mai mult de un război comercial decât de unul al monedelor.

În 2015, China a stârnit panică pe toate pieţele financiare ale lumi când cu un truc de politică monetară a trimis yuanul în picaj. De atunci au urmat şi alte valuri de devalorizări. Un yuan slab faţă de dolar sau euro face ca exporturile chineze să fie mai ieftine, deci mai competitive, pe pieţele internaţionale. Acum, nu manevrele pe care le face China cu moneda sa creează panică, ci ce face administraţia preşedintelui american Donald Trump cu dolarul. În prezent, dolarul este cel care se depreciază în raport cu yuanul şi strategii de pe pieţe se întreabă care va fi limita de toleranţă a băncii naţionale chineze.

Dolarul scade şi în raport cu euro, în condiţiile în care economia europeană este în cea mai bună formă de după marea criză, iar Trump a tras primele salve în războiul său de „apărare” a producătorilor locali. Săptămâna  trecută, secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a stârnit îngrijrări pretinzând că susţine un dolar „mai slab” care ar avantaja comerţul american. Trump a declarat în schimb că, dimpotrivă, el susţine  „un dolar puternic”. Însă nimeni şi nimic nu garantează că preşedintele nu va susţine contrariul peste câteva zile, după cum a remarcat Le Monde. În urmă cu un an preşedintele american a criticat Germania că „exploatează un euro subevaluat” şi China că menţine un yuan prea slab, denunţând cu putere forţa dolarului, care ar eroda competitivitatea Americii.

Cât de serios este riscul declanşării unui război valutar? „Termenul de război valutar nu este tocmai potrivit pentru a descrie această necoordonare a sistemelor noastre monetare”, explică Christopher Dembik, economist la Saxo Bank.

Strigătele războinice care se aud în prezent sunt nimic în comparaţie cu cele din războaiele valutare din trecut, scrie Bloomberg. Spre exemplu, „lupte” mai dure s-au dus în anii 1980. Atunci, gardienii celor mai avansate economii ale lumii aveau un acord, încheiat în 1985, pentru a împinge în jos dolarul. Discordia a apărut în 1987, după un alt acord prin care ar fi trebuit stopată deprecierea monedei americane. În octombrie secretarul de atunci al Trezoreriei SUA James Baker spunea că oficialii vest-germani „nu ar trebui să se aştepte ca noi să stăm relaxaţi şi să nu facem nimic” când ei îşi majorează dobânzile. După aceste declaraţii administraţia  de la Washington a precizat pentru The New York Times că va răspunde lăsând dolarul să se deprecieze. Aceste tensiuni în creştere au fost citate mai târziu ca forţe care au contribuit la colapsul pieţei de acţiuni cunoscut ca „Lunea Neagră”.

Robert Rubin a resetat politica privind dolarul în 1995, subliniind că moneda nu va mai fi folosită ca unealtă în comerţ. De atunci, nimeni n-am mai inclus politica valutară în cutia cu unelte economice. Şi există semne că nici administraţia Trump n-o va face.

Principalul purtător de cuvânt al Casei Albe a explicat că aceasta sprijină o monedă cu un curs liber.   „Începând cu «politica do­la­rului puternic» a lui Rubin, tendinţa este de a lăsa pieţele să determine cursul”, spune Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman & Co. „Cu G7 şi G20 sprijinind oficial ratele stabilite de pieţe, piaţa de schimb valutar a fost dezarmată.”

Declaraţiile iniţiale ale Mnuchin au în­fier­bântat spiritele la BCE. Preşedintele băn­cii Mario Draghi a criticat, voalat, SUA, iar Benoît Coeure, membru în boardul insti­tu­ţiei, a spus că economiile mari nu ar trebui să intervină asupra cursului de schimb va­lutar pentru a câştiga avantaje competitive şi că discuţiile oficiale despre monede ar trebui să se facă în cercuri restrânse, oficiale.

„Ultimul lucru de care lumea are astăzi nevoie este un război valutar. Volatilitatea nu ajută şi dacă aceasta ar ajunge într-un punct unde ar crea orice consecinţe nedorite pentru noi, orice înăsprire de politcă monetară nedorită, atunci va trebui să reevaluăm situaţia”, a spus Coeure. Unii comentatori au interpretat aceste declaraţii ca un refuz al BCE de a se implica într-un război valutar.

Separat, ministrul italian al economiei Pier Carlo Padoan a spus că se teme mai mult de un război comercial decât de unul valutar, scrie Reuters.

„Ceea ce mă îngrijorează mai mult nu este posibilitatea unui război al monedelor, ci posibilitatea unui război comercial iminent”, a spus Padoan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO