Business Internaţional

Cât de tare înşală aparenţele: Unul dintre cei mai în vogă fotografi din New York, care se ocupă de Săptămâna Modei, este de fapt un vagabond. Povestea incredibilă a unui om care părea să ducă o viaţă de vis

Cât de tare înşală aparenţele: Unul dintre cei mai...

Autor: Maria Tufan

07.10.2015, 14:02 8993

Fotograful Mark Reay este omul cu care dacă te-ai întâlni întâmplător pe stradă ai crede că-şi trăieşte viaţa la fel ca toţi ceilalţi oameni din industria fashion, iar asta te duce cu gândul la un stil cel puţin confortabil. Pozează pentru reviste renumite, se îmbracă în costume bine croite, îşi petrece timpul cu modelele – cum ar putea deci să nu îi meargă bine?

Cu toate acestea, chiar şi la cele mai înalt nivel, aparenţele înşeală. Mark Reay este de fapt un vagabond, care vreme de şase ani, în perioada 2008-2014 a dormit pe acoperişul unei clădiri din Manhattan. Şi nu într-un penthouse elegant şi dichisit, ci pe jos, având deasupra capului doar un acoperiş dintr-o prelată, scrie Business Insider.

„Homme Less”, documentarul de 87 de minute documentat îndelung despre viaţa lui Reay, sub regia lui Thomas Wirthensohn, a avut premiera  în 2014 la festivalul Doc NYC. După recenziile spectaculoase de la The New York Times şi RogerEbert.com al lui Mark Duksik „Homme Less” a început să fie ecranizat în întreaga lume.

Care este totuşi povestea lui Mark Reay?

La începutul anilor ’90, Reay începea o carieră în modeling, dar pentru că nu câştiga  mai mult de 10.000 de dolari pe an, nu s-a considerat niciodată un om cu o carieră de success. Tot cam pe atunci îl întâlnea pentru prima dată şi pe regizorul Wirthensohn, angajat şi el la vremea aceea în industria modei. Mai aveau să treacă de atunci încă 20 de ani până la colaborarea pentru documentarul „Homme Less”.

Implicat activ în uniunea actorilor, Reay a dat o şansă şi acestei cariere, ajungând astfel să aibă roluri scurte în diverse seriale TV şi filme precum „Sex and the City” sau „Men in Black 3”.

Povestea de fotograf a început în 2006, când Reay a încercat să înveţe meserie oferindu-şi serviciile oamenilor care doreau fotografii profesioniste din vacanţe. Cu toate acestea, activitatea nu a fost deloc atât de profitabilă pe cât se aştepta. Experienţa l-a împins să se întoarcă în New York falit, unde pentru o scurtă perioadă de timp a locuit într-un hostel din Brooklyn. Convins că saltelele de acolo aveau ploşniţe de pat a refuzat  rugăminţile prietenilor de a locui la ei, de teamă să nu aducă cu el şi insectele.

Chiar şi în condiţiile grele, Reay a decis să îşi ducă mai departe pasiunea pentru fotografie şi a început să investească toţi banii pe care îi economisea în camera foto, telefon şi computer.

Şi-a dorit un job la Săptămâna Modei din New York şi a început astfel să contacteze diverşi editori ai revistelor de modă. Singurii care i-au răspuns atunci au fost cei de la Dazed Magazine pentru care Mark Reay realizează şi în present fotografiile de la New York Fashion Week.

Deşi jobul de la Dazed a reprezentat o reuşită, viaţa lui Reay continua să fie complicată. În 2008, noua lui locuinţă devenea acoperişul unui bloc din partea de est a oraşului, iar la început băile publice din parcuri erau folosite pentru a se spăla şi bărbieri. Abia mai târziu, fotograful şi-a făcut un abonament la o sală de sport din cartier pentru a putea face exerciţii fizice, iar când termina antrenamentul să facă duş acolo. Lucrurile personale erau depozitate în dulapul sălii, fiind sigurul loc închis cu cheia şi protejat. „Nu îmi doresc ca oamenii să mă compătimească în vreun fel. Acesta este şi motivul pentru care nu îmi place să zic că sunt „vagabond”. Eu pot doar să spun că nu am un acoperiş deasupra capului,” a spus Reay pentru Business Insider. 

Documentarul lui Wirthensohn a încercat să surprindă nu doar condiţiile grele din viaţa lui Reay, ci şi modul în care acesta a ales să trăiască. Recunoscut pentru acţiunile de voluntariat din cadrul organizaţiei Women In Need (WIN) (femei care au nevoie de ajutor - n.red.), care asigură adăpost pentru femeile şi copiii neajutoraţi, filmul cuprinde şi secvenţele în care Reay se îmbracă în costum de Moş Crăciun şi participă la evenimente de caritate. În 2013, Mark Reay a fost desemnat voluntarul anului.

Teama de a nu fi expus, dat afară sau chiar arestat, l-a făcut pe Reay să aibă emoţii atunci când a acceptat idea documentarului şi, deşi era un secret dificil de ţinut, mulţi dintre oamenii care au vizionat filmul au fost uimiţi de starea în care se afla viaţa fotografului. „Reay arăta ca un milionar care locuieşte în acest oraş. Pentru mine a fost un şoc când am aflat şi când apoi şi-a recunoscut povestea. Am crezut chiar că glumeşte,” a scris după premieră Wirthensohn.

Mark Reay a părăsit acoperişul în luna iulie a anului trecut, însă problema sa persistă, neavând încă un loc care să se poată numi al lui. Deşi s-a vehiculat că s-ar fi întors în New Jersey pentru a locui cu mama lui, fotograful a negat afirmaţiile. „Cred că toţi cei care au o mama cu o vârstă de peste 80 de ani deja, îşi doresc să-şi petreacă timpul cu ea. Dar ce bărbat de 56 de ani vrea să spună că încă mai locuieşte cu mama lui?”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO