Business Internaţional

Cât valorează de fapt postul de ştiri CNN?

Cât valorează de fapt postul de ştiri CNN?

Autor: Luciana Georgescu

30.07.2014, 14:32 751

Valoarea de piaţă a canalului american de ştiri CNN a devenit unul dintre cele mai importante subiecte din piaţa internaţională de media în ultimele două săptămâni, după ce au apărut tot mai multe informaţii despre tentativa mogulului Rupert Murdoch de a prelua ostil grupul Time Warner, scrie LA Times.

Primele estimări pentru valoarea postului de televiziune plecau de la cinci miliarde de dolari, însă evaluari ulterioare făcute de analişti de la bănci de prestigiu, ca Morgan Stanley plasau valoarea de piaţă a canalului aproape de pragul de zece miliarde de dolari.

Previzionările analiştilor subestimează adevărata valoare a companiei, potrivit foştilor şi actualilor directori executivi ai Time Warner, care au refuzat să ofere declaraţii. Un fost director executiv al corporaţiei Time Warner a evaluat postul CNN la 8-12 miliarde de dolari.

Dacă 21st Century Fox, compania deţinută de Rupert Murdoch, va reuşi să preia Time Warner, analiştii previzionează că unitatea CNN va fi vândută, pentru că în prezent este un competitor direct al postului de televiziune Fox News, situaţie ce ar trezi îngrijorările Departamentului de Justiţie cu privire la această tranzacţie.

CNN este una dintre cele mai profitabile divizii ale Time Warner care atrage un număr mare de agenţii de publicitate de top. În plus, CNN International este o subdiviziune importantă a postului de televiziune, fiind prezentă în peste 200 de ţări.

Unitatea CNN cuprinde şi subdiviziunea HLN (fostul Headline News). În prezent este neclar dacă 21st Century va lua în considerare vânzarea HLN, din moment ce nu mai difuzează ştiri, ci prezintă în general procese penale care implică celebrităţi.

Postul de televiziune CBS ar putea fi un potenţial cumpărător al CNN. Leslie Moonves, CEO-ul CBS, a declarat că ar putea lua în considerarea o posibilă tranzacţie, dacă CNN va fi scos la vânzare. În trecut, au fost purtate discuţii privind asocierea dintre CNN şi CBS. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO