Business Internaţional

Cazul Skripal: Liderul Partidului Laburist consideră că nu sunt probe privind implicarea Rusiei

Cazul Skripal: Liderul Partidului Laburist consideră că...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

14.03.2018, 17:15 100

"Dacă guvernul crede că este posibil faptul că Rusia a pierdut în mod neglijent un agent neurotoxic de nivel militar, ce măsuri sunt luate alături de aliaţii noştri prin intermediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice? Cum a răspuns guvernul britanic la cererea guvernului Rusiei privind furnizarea unei probe din substanţa folosită în atacul din Salisbury, pentru a desfăşura propriile teste? Nu ştim dacă analiza amănunţită a urmelor descoperite a fost desfăşurată folosind o probă din agentul neurotoxic sau dacă există o probă privind localizarea producţiei sau identitatea atacatorilor", a transmis purtătorul de cuvânt al lui Corbyn.

Liderul formaţiunii politice de opoziţie i-a cerut Theresei May să informeze Camera Comunelor în legătură cu eventuale discuţii cu guvernul Rusiei.

Jeremy Corbyn a mai spus că istoria serviciilor de informaţii britanice în privinţa folosirii unor arme de distrugere în masă este "problematică", iar cazuri precum cel al otrăvirii fostului spion rus reprezintă "momente în care guvernele trebuie să constate cât de importante sunt diplomaţia şi presiunea politică pentru securitatea şi interesul naţional".

Premierul Theresa May s-a declarat "surprinsă şi şocată" de afirmaţiile lui Jeremy Corbyn, adăugând că membrii Partidului Laburist sunt "în egală măsură surprinşi".

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia. Moscova a negat orice implicare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO