Business Internaţional

Ce a declanşat de fapt cea mai abruptă prăbuşire a petrolului din istorie

no title

Autor: Radu Racu

09.05.2011, 13:48 12167

Preţul petrolului a scăzutcu peste 10% în şedinţa de joi, cel mai maredeclin de o zi din istorie, pe fondul unor date negative pentrupiaţă, cum ar fi aprecierea dolarului şi impactul scumpirilorasupra economiei americane, însă deprecierea fără precedent poatefi pusă şi pe seama altor factori, scrie Reuters.

Joi după-amiază: când cotaţiaţiţeiului Brent a coborât sub 120 de dolari, marii consumatori depetrol au început să cumpere la 117 dolari. Părea o afacere bună,după ce petrolul se încăpăţânase în jurul pragului de 120 de dolaripe baril în ultima lună. Spre sfârşitul zilei se luptau să scape deel.

Cotaţia minimă a petrolului dinşedinţa de joi era cu 13 dolari mai scăzută faţă de pragul deinchidere din ziua precedentă, o situaţie care nu se mai întâmplaseniciodată. Declinuri comparabile însă nu de aceeaşi valoare au fostînregistrate doar la declanşarea primului război din Golf sau lacăderea Lehman Brothers, ambele evenimente de o amploare uriaşăcare au generat crize mondiale.

Scăderea petrolului vine după celmai grav declin al argintului din ultimii 30 de ani, după cemiliardarul George Soros a fost titrat în presă în calitate devânzător masiv. În acelaşi context, mai multe rapoarte recente, dela companii care gestionează banii micilor investitori, culminândcu Goldman Sachs, au avertizat în privinţa unei corecţii majore pepiaţa materiilor prime.

Ce a generat totuşi declinul uriaşal cotaţiei petrolului, o piaţă cu o valoare de tranzacţionare de200 de miliarde de dolari în fiecare zi? Pe piaţa materiilor prime,petrolul este rege şi orice intervenţie premeditată este în generalabsorbită de piaţă pentru că nimeni nu are puterea financiară de amişca valorile.

În interviurile acordate de zecide manageri de fonduri de investiţi, nu s-a găsit o cauză concretăcare a dus la declinul cotaţiei. Explicaţia cea mai probabilă esteun cumul de factori care inculd şirul record de creşteri dinultimele luni, datele economice negative care au lovit unelesectoare, precum şi tranzacţionarea computerizată care a acceleratdeclinul. Cu excepţia ultimei cauze, toate celelalte au reprezentatdoar un fundal pentru valul de vânzări. Ceea ce iese în evidenţăeste felul în care computerele au transformat o procedură dereajustare a poziţiilor într-o fugă general din piaţă, noteazăReuters.

Ordinele automate de vânzare s-audeclanşat când cotaţia a coborât sub preţul programat de dealeridin timp în super-computerele lor. În multe cazuri, algoritmiifolosiţi de computere au generat vânzare, pe măsură ce petrolul seieftinea, provocând astfel valuri şi mai mari devânzări.

"A fost un efect de domino", spuneDominic Cagliotti, analist pe tranzacţii la termen cu petrol, la ofirmă din New York.

Roboţii virtuali de tranzacţionaresunt programaţi astfel încât să elimine factorul "slab de înger" şipotenţialele erori umane care apar pe o piaţă volatilă. În cazulunor scăderi abrupte de preţ, cum au fost cele de joi,calculatoarele nu ezită, şi vând poziţiile "long" (care mizează pecreşterea pieţei" şi cumpără poziţii "short" (care mizează pescădere).

O altă aparentă anomalie a pieţeisusţine teoria tranzacţionării conduse de calculatoare. Conformjurnalului de tranzacţionare, numărul total al poziţiilor deschisede pe piaţa petrolieră - care ar scădea în mod normal în cazul unuiexit în masă - a crescut. Cea mai probabilă explicaţie ar fi căprogramele virtuale de tranzacţionare au trecut de la vânzareaportofoliilor pe termen lung şi au deschis mai multe poziţii petermen scurt.

"Computerelor pur şi simplu nu lepasă. Se creează un val cu care nu vrea să se confrunte nimeni",spune Peter Donovan, trader la bursa de mărfuri din NewYork.

Mai mulţi brokeri de pe WallStreet au asistat joi la prăbuşirea cotaţiilor petrolului dar nuputeau şti cert de unde a plecat valul de vânzări. Puteau doar săanticipeze că roboţi virtuali de la alte firme de brokeraj de laNew York până la Sao Paolo vor genera automat vânzări în aceeaşimanieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO