Business Internaţional

Ce ar însemna "America înainte de toate" a lui Trump pentru economiile emergente: impact mai mare asupra Asiei, dar şi oportunităţi de reformare

De importurile Chinei depind multe economii emergente mai mici din Asia

De importurile Chinei depind multe economii emergente mai mici din Asia

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2017, 00:06 1280
Unii analişti sunt îngrijoraţi, iar alţii, din contră, văd cum răul se va trans­forma în bine - pericolul va forţa eco­nomiile emergente să introducă reforme şi să consolideze legăturile dintre ele.

Bursele de acţiuni şi monedele mai multor economii emergente au scăzut ieri, în condiţiile în care interdicţiile impuse de Trump imigranţilor au starnit îngrijorări privind geopolitica şi comer­ţul, reducand apetitul investi­to­rilor pentru active cu yielduri ridicate. Cu această decizie, preşedintele SUA arată că este pregătit să-şi pună în practică promi­siunile făcute în campania elec­to­rală, poate chiar pe cele protecţio­niste.

Teama este că aceste politici protec­ţio­niste ale lui Trump pot face ca unele state în curs de dezvoltare să nu se mai dez­volte. Unii analişti, printre care Amer Bisat de la BlackRock Strategic Glo­bal Fund, atrag atenţia că pericolul pandeşte mai ales economiile emer­gente dependente de capital importat si de export de bunuri, notează Bloom­berg. 

Specialiştii de la Nomura spun că politica "America înainte de toate" va fi, per total, negativă pentru pieţele emer­gente, dar nu toate economiile vor fi afec­tate la fel. "Economiile emergente îşi iau startul de pe poziţii care diferă deja foarte mult, iar Trumponomia va mări şi mai mult diferenţele", se arată într-o analiză a Nomura, preluată de CNBC. Analiştii spun că Mexicul este economia cea mai vulnerabilă, iar cu riscurile cele mai mici se vor confrunta Ungaria, Israel, Rusia şi Peru. Trump intenţionează să adminis­treze mai multă energie econo­miei a­meri­cane, ceea ce s-ar putea să aducă un sti­mulent supli­men­tar pentru economia glo­­bală, însă acest boost nu va fi pro­ba­bil simţit de economiile emer­gente decat spre sfarşitul acestui an. Alte două forţe, mai puternice, ar putea lovi pie­ţe­le emergente, cred analiştii de la Nomura.

"Una este creată de un ciclu mai ra­pid de majorare a ratelor de dobandă în SUA şi de întărirea dolarului, ceea ce expune pieţele emergente - dintre care multe s-au îndatorat puternic după ma­rea criză financiară - la ieşiri de capital şi defaulturi de credite", explică ana­liza citată. "Cealaltă forţă este ceea ce de­vine nucleul politicii "America înainte de toate" şi al strategiei de negociere: triumviratul alcătuit din protecţionismul co­mercial american, reguli mai stricte pri­vind imigraţia şi reevaluarea pozi­ţiilor de politică externă ale SUA."

Analiştii cred că Trump îşi va intensifica, pe măsură ce trece timpul, politicile protecţioniste împotriva Asiei. Acolo, China maschează un lanţ de aprovizionare masiv: o proporţie mare din valoare adăugată din exporturile chinezeşti vine din alte ţări asiatice, ceea ce se reflectă în ponderea mare a importurilor Chinei în PIB-ul statelor asiatice. 

Într-un scenariu negativ cu politici mai dure, ciclu mai rapid al majorării dobanzilor şi aprecierea dolarului, "economia deja fragilă a Turciei este lovită cel mai tare, iar revenirea economiilor din America de Sud încetineşte."

În schimb, Rusia ar putea fi unul dintre caştigători, dacă Trump ridică sancţiunile impuse acestei ţări. De asemenea, SUA ar putea susţine India, al cărei program nuclear ar purea fi considerat o contramăsură la planurile nucleare ale Pakistanului.

În tabăra optimiştilor, Jordi Visser, strateg la Weiss Multi-Strategy Advisers, crede că protecţionismul lui Trump s-ar putea dovedi în cele din urmă un medicament pentru economiile emergente doarece le-ar putea forţa să implementeze reformele dure de care au nevoie pentru a-şi îmbunătăţi productivitatea şi majora salariile şi consumul intern.

"Pieţele emergente, mai ales China, vor fi obligate să continue pe calea reformelor structurale, ceea ce este un lucru foarte bun", a explicat Visser pentru Bloomberg. În cazul Chinei, vor fi eforturi concentrate de reformare pe partea de ofertă, a companiilor de stat şi a sistemului de pensii.

James Barrineau, strateg la Schroders Investment Management, menţionează pentru CNBC posibilitatea ca protecţionismul să forţeze ţările emergente să grăbească încheierea de acorduri comerciale între ele.

Iar multe din economiile în curs de dezvoltare vor întampina şocul protecţionismului de pe poziţii bune, construite pe creşterea accentuată a preţurilor materiilor prime şi pe slabiciunea din ultima vreme a dolarului " traderii nu mai sunt aşa de "îndrăgostiţi" de dolar ca inainte doarece devine clar că Trump nu va putea găsi uşor resurse pentru cheltuielile promise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO