Business Internaţional

Ce efect va avea în statistici introducerea contrabandei şi a traficului de droguri în calcularea PIB-ului Italiei?

Ce efect va avea în statistici introducerea contrabandei...

Autor: Alexandru Nanu

01.06.2014, 10:00 2688

PIB Italiei va înregistra o creşte pâna la valoarea de 1.700 miliarde €, odată cu introducerea contrabandei, consumului de droguri şi prostituţiei în formula de calcul, începând cu septembrie 2014, scrie Reuters.

Valoarea economiei subterane reprezintă aproximativ 170 miliarde €, în jur de 11% din PIB al Italiei , conform unei estimări din 2012 a Băncii Centrale a Italiei. În cazul în care această estimare este corectă, Italia va raporta un salt mare al PIB în acest an. Fără schimbarea sistemului de calcul al PIB, creşterea estimată ar fi de doar 0,5% pentru anul 2014, scrie Reuters.

Institutul Naţional de Statistică din Italia, ISTAT, a anunţat pe 22 mai că schimbarea este menită să respecte regulamentul UE din 2013, care impune ca toate tranzacţiile, indiferent de statutul lor juridic, să fie contabilizate la calcularea PIB. Italia este ţara în care se regăsesc câteva din cele mai mari reţele de crimă organizată.

În mod evident, acest lucru nu ar însemna că Italia o duce mai bine în momentul de faţă. Acest lucru ar putea ridica moralul italienilor. Nu este prima dată când Italia şi-a revizuit calculele PIB pentru a include activităţile nefiscalizate. În 1987, după o contabilizare a tranzacţiilor făcute la”negru”,în Italia a apărut o creştere uimitoare de 18% a PIB, ce aminteşte de un aşa zis “il sorpasso”(depăşire), depăşind pentru scurt timp PIB din Marea Britanie. Deşi şomajul la acel moment în Italia era de 11% (aceasta a ajuns la 12,7% în luna martie a anului curent), saltul a fost salutat de către italieni, care şi-au amintit de ştirea celor de la The Economist , "Lumea din Italia a ieşit practic în stradă pentru a sărbători depăşirea nivelului PIB al Marii Britanii. "

Într-adevăr, un impuls de încredere a fost raportat la acel timp. "Cine vrea să fie comparat cu o ţară săracă ca Marea Britanie?", a întrebat un comentator. "Vrem să ne comparăm cu ţările bogate: Suedia, Danemarca, Franţa" Chiar dacă asta are la bază contabilizarea economiei nefiscalizate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO