Business Internaţional

Ce face acum unul dintre fondatorii companiei care ar fi putut să cumpere Google cu mai puţin de 1 milion de dolari

Ce face acum unul dintre fondatorii companiei care ar fi...

Autor: Alexandru Nanu

02.09.2014, 15:37 5664

Joe Kraus, unul dintre cei mai importanţi investitori din IT din anii '90, care a fondat alături de George Bell compania Excite, a ajuns în prezent în mod ironic să lucreze pentru Google, compania pe care ar fi putut să o cumpere cu mai puţin de 1 milion de dolari, scrie Business Insider.

În 1999, Excite a avut şansa de a cumpăra Google, potrivit MinyanVille. Dar George Bell, CEO-ul din acea perioadă, a considerat că suma cerută de un milion de dolari era prea mare. 

Excite este unul dintre cele mai vechi motoare de căutare, popular în anii '90, fondat în 1994 de către un grup de studenti de la Universitatea Stanford, printre care se regăsea şi Kraus.

Compania a trecut printr-un proces complicat de fuziuni şi de finanţare, culminând într-o afacere în care a fost cumpărată de furnizorul de cablu @Home, pentru suma de 7,2 miliarde dolari, în 1999. În anul 2001, compania a fost în pragul falimentului.

Kraus lucrează acum la Google Ventures, unde se ocupă de investiţiile companiei. Bell a vândut start-upul său Jumptap către Milenare Media în 2013, iar acum este investitor la General Catalyst Partners.

Potrivit jurnalistului Justin Rohrlich, în 1999, doi studenţi doctoranzi la Universitatea Stanford, Sergey Brin şi Larry Page, au considerat că trebuie să vândă Google, motorul de căutare pe care l-au dezvoltat, pentru că le ocupă prea mult din timpul pe care trebuiau să-l folosească pentru a studia. Suma cerută iniţial, de 1 milion de dolari, a fost refuzată de George Bell. Ulterior, Brin şi Page au negociat să coboare preţul până la de 750.000 de dolari, cu acelaşi rezultat.

Refuzul Excite de a cumpăra ceea ce a devenit o companie de aproape 400 de miliarde de dolari în 2014 a fost catalogată de Rohrlich ca fiind o  "decizie de afaceri prostă".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO