Business Internaţional

Ce masuri fiscale au luat tarile din Europa de Est pentru a contracara criza

12.03.2009, 16:40 83

Deduceri de impozite pentru familiile ce au credite imobiliare, reduceri de taxe pentru companiile ce decid sa isi reinvesteasca profitul, micsorarea impozitelor pe salarii sau cresterea valorii accizelor la tutun si alcool sunt masurile fiscale prin care statele incearca sa puna capat crizei economice care a cuprins intreaga lume, potrivit unui raport al companiei de consultanta

Deloitte Touche.
Tarile din Europa Centrala si de Est au fost cele mai afectate de criza mondiala, iar aceasta realitate le-a pus in situatia de a actiona prin masuri destinate fie sistemului bancar, fie celui comercial sau fiscal.
De exemplu, Austria a anuntat in ianuarie o noua legislatie ce vizeaza eliminarea tratamentului preferential pentru programele din cadrul companiilor prin care angajatilor le este permisa achizitionarea unui numar de actiunii comune in cadrul acesteia pentru o perioada definita de timp; reduceri de impozite pe profit pentru aceia care il reinvestesc in afacerea pe care o detin; acordarea unei prime in valoare de 1.500 de euro pentru casarea a 30.000 de autoturisme ce au fost inregistrate inainte de 1 ianuarie 1996; aplicarea unei deprecieri accelerate a costurilor de achizitie a activelor tangibile.
Nici Bulgaria nu s-a dezis de la a adopta rapid o serie de masuri, printre care se numara o scutire de impozit pe profit, pentru o perioada de cinci ani, pentru acele companii ce aleg sa investeasca in regiunile defavorizate; deducerea de impozit pentru familiile tinere ce platesc rate la creditele imobiliare si de asemenea scutiri de TVA pentru anumite situatii definite.
Cehia, un alt stat care se confrunta cu inrautatirea mediului economic, a ales sa reduca impozitul pe venit al companiilor de la 21% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2009, sa reduca rata pentru asigurarile de sanatate pentru angajati si angajatori odata cu noul an; si a propus o serie de alte masuri spre a fi aprobate, masuri in prezent inca in stadiu de negocieri.
Ungaria, unul dintre statele cele mai afectate de criza actuala, a anuntat o serie de masuri fiscale ce vizeaza trecerea de la impozitarea pe venituri la cea pe consum, majorarea de la 16 %la 19% rata impozitului pe venit in cazul companiilor si eliminarea unui alt impozit, cel de solidaritate, precum si reducerea impozitelor pe salarii.
Exista insa o serie de produse - tigarile, combustibilii si alcoolul - care vor fi supuse unor accize superioare, in timp ce TVA a urcat pentru acestea de la 20% la 23%.
Considerata unul dintre pilonii ce inca mai stau in picioare in Europa de Est, Polonia nu a anuntat masuri fiscale pana in prezent.
Romania, ce a anuntat recent ca urmeaza sa discute posibilitatea unui credit international cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, a adoptat o serie de masuri fiscale, precum: neimpozitarea dividendelor, daca acestea sunt distribuite si reinvestite in activitatea aceleiasi companii sau in cadrul unei alte companii romane, in scopul crearii sau asigurarii de slujbe; reducerea cu 20% a impozitarii pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare.
In cazul persoanelor fizice, incepand cu 1 ianuarie 2009, veniturile obtinute din dobanzile depozitelor la termen sau ale altor instrumente de economii vor fi considerate netaxabile.
Turcia a adoptat o serie de masuri - castigurile de pe urma lichidarii unor companii cu sediul central sau secundar in afara statului vor fi transferate in Turcia, anumite stimulente fiscale din zonele de liber schimb au fost extinse - si a propus altele - ce vizeaza reduceri de impozite si stimulente fiscale pentru persoane fizice si pentru corporatii - ce urmeaza sa fie aprobate de presedintele statului, odata cu planul de stimulare a economiei.
Toate aceste masuri, adoptate sau in curs de adoptare, au ca orizont de timp anul 2009, pentru a fi implementate si pentru a isi face simtite efectele.
 
Masuri fiscale in Est

Austria
  • Reduceri de impozite pe profit pentru cei care il reinvestesc in afacerea pe care o detin.
  • Aplicarea unei deprecieri accelerate la costurile de achizitie a activelor tangibile.
  • Oferirea de prime pentru proprietarii de masini care doresc sa achizitioneze automobile noi.
Bulgaria
  • Scutirea de impozit pe profit, pentru o perioada de cinci ani, pentru acele companii ce investesc in regiunile defavorizate.
  • Deducerea impozitelor pentru familiile tinere ce platesc rate la creditele imobiliare.
  • Scutiri de la plata TVA pentru o serie de situatii prestabilite.
Cehia
  • Reducerea nivelului impozitului pe venit al companiilor.
  • Micsorarea ratei asigurarilor de sanatate pentru angajati si angajatori.
Ungaria
  • Trecerea de la impozitarea pe venituri la cea pe consum.
  • Majorarea de la 16% la 19% a impozitului pe venit.
  • Reducerea impozitelor pe salarii.
Romania
  • Dividendele nu vor mai fi supuse impozitarii daca acestea sunt distribuite si reinvestite in activitatea aceleiasi companii sau in cadrul unui alte companii romane.
  • Reducerea cu 20% a impozitarii pentru cheltuielile de cercetare.
  • In cazul persoanelor fizice, veniturile obtinute din dobanzile depozitelor la termen sau ale altor instrumente de economii vor fi considerate netaxabile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO