Business Internaţional

Ce regret are fostul CEO al Microsoft şi de ce s-a rupt relaţia dintre el şi Bill Gates, cel mai bogat om din lume

Ce regret are fostul CEO al Microsoft şi de ce s-a rupt...

Autor: Corina Zamfir

12.11.2016, 15:00 1869

Steve Ballmer, fost director executiv al Microsoft, are un singur regret: că nu a intrat pe piaţa telefoanelor mobile mai devreme. Acesta spune că insistenţa de care a dat dovadă în introducerea tabletelor şi a telefoanelor mobile pe piaţă sub sigla Microsoft a dus la ruperea relaţiei de lungă durată pe care o avea cu Bill Gates, co-fondatorul Microsoft şi cel mai bogat om din lume.

Ballmer, care a lucrat la Microsoft timp de 14 ani, spune pentru Boolmberg Television că dacă ar putea să o ia de la capăt, ar fi intrat pe piaţa dispozitivelor mobile mult mai devreme. Însă când a încercat să o facă, Bill Gates şi alţi membrii ai consiliului nu l-au susţinut.

Steve Ballmer, care deţine celebra echipă de basket Los Angeles Clippers, spune că el şi Bill Gates s-au îndepărtat din cauza “unei mici diferenţe de opinie cu privire la direcţia strategică a companiei”. Acesta susţine faptul că au avut “o relaţie frăţească şi cu bune şi cu rele.”

“A fost un dezacord fundamental despre cât de important era să fii în afacerea hardware”, spune Ballmer. “Eu am susţinut tableta Surface, iar membrii consiliului au fost puţin reticenţi în suportul acordat.”

Microsoft a intrat pe piaţă în 2012 cu Surface RT, o tabletă care nu s-a bucurat de succesul pe care compania şi-l dorea. Acum, afacerea Surface este una profitabilă şi generează mai mult de 4 miliarde de dolari din vânzări.

Gates şi Ballmer s-au cunoscut pe vremea când erau studenţi la Universitatea Harvard în anii 70’. Cei doi obişnuiau să înveţe şi să se uite la filme împreună. “Am mers să vedem ‘Singin’in the Rain’ şi ‘A Clockwork Orange’. Ajunsesem să fim super buni prieteni atunci”, spune Gates, potrivit CNN Money.

În ceea ce priveşte citatul celebru al lui Ballmer despre faptul că iPhone-ul produs de Apple Inc. nu se va vinde niciodată pentru că e prea scump, Ballmer spune că şi-ar fi dorit să realizeze modul în care Apple îl va face să funcţioneze, prin subvenţiile operatorilor de servicii mobile.

“Mi-aş fi dorit să mă gândesc la modelul de subvenţionare a telefoanelor prin intermediul operatorilor”, spune el. “Omenilor le place să sublinieze citatul în care am spus că iPhone-ul nu se va vinde din cauza preţului mare care varia între 600 şi 700 de dolari. Şi acolo a fost modelul de inovare al Apple.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO