Business Internaţional

Ce scrie presa maghiară despre Ziua Naţională a României. “În această zi, în 1918, Ungaria a pierdut Transilvania în favoarea României”

Ce scrie presa maghiară despre Ziua Naţională a...

Autor: Greta Bogdan

01.12.2015, 16:35 5964

Pentru români, 1 decembrie este Ziua Naţională şi un bun motiv pentru a sărbători, în timp ce pentru unguri este una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii. În particular, ungurilor etnici din regiunea Transilvania li s-au promis înţelegere şi drepturi asupra limbii acum 97 de ani, însă în prezent încă se luptă pentru egalitate de şanse, guvern propriu şi autonomie, scrie editorialistul maghiar Csaba Lukács în ziarul Magyar Nemzet, citat de Hungary today.

Un ansamblu de delegaţi de etnie română s-au adunat în oraşul Alba Iulia la sfârşitul anului 1918 şi au declarat unirea Transilvaniei cu România pe 1 decembrie în faţa unui public format din alţi români. În acea perioadă, Ungaria era scufundată adânc în anarhie socială şi politică, în urma pierderii Primului Război Mondial în alianţă cu imperiul austriac şi Germania. Noile elite revoluţionare din Ungaria, care au venit la putere în octombrie 1918, nu au fost capabile să împiedice armatele cehe, sârbe şi române de la ocuparea unor mari părţi din ţara care se afla în colaps, mai scrie jurnalistul maghiar.

Potrivit ultimului recensământ de dinainte de război, Transilvania a avut o populaţie de peste 5 mil. de locuitori în 1910, dintre care 53,8% erau români, 31,6% unguri şi 10,7% saxoni. Procentul populaţiei române din Transilvania a crescut semnificativ de când a devenit parte a ţării însă, cu toate astea, 20% din populaţia Transilvaniei este în prezent de origine maghiară.

Oricum s-ar simţi ungurii azi, de Ziua Naţională România a primit urări calde din alte părţi ale lumii. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a susţinut într-o declaraţie de presă că transmite cele mai bune urări către Bucureşti. “În urmă cu aproape un secol, câţiva lideri români s-au adunat într-un grup pentru a stabili un stat unit, democratic, care să promoveze egalitatea şi libertatea cetăţenilor săi”, a declarat acesta.

Oricare ar fi maghiari simt astăzi, sărbătoarea naţională România se întâlneşte cu răspuns cald şi în alte părţi ale lumii. Secretarul de Stat al SUA John Kerry a lansat o declaraţie de presă de ieri, trimiterea de cele mai bune urări lui la Bucureşti. "În urmă cu aproape un secol, un grup de lideri români au reunit pentru a stabili un stat unit, democratic, care a promovat egalitatea şi libertatea cetăţenilor săi", a spus Kerry fără ezitare.

Astăzi le suntem recunoscători acelor tineri vizionari şi celor care le-au călcat pe urme, dedicându-se pentru dezvoltarea valorilor comune ale demnităţii şi ale drepturilor internaţionale ale omului, a mai adăugat John Kerry.

Continuarea articolului pe Hungary today

Sursa foto: hungarytoday

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO