Business Internaţional

Ce se va întâmpla cu persoanele care stau ilegal în SUA

Ce se va întâmpla cu persoanele care stau ilegal în SUA

Autor: Ştefan Stan

06.05.2013, 18:25 4001

Yahoo News relatează că reforma legii imigrării se concentrează pe patru mari întrebări :

Ce se întâmpla cu cei 11 milioane de imigranţi ilegali care trăiesc în Statele Unite?

Cum să se sporească securitatea graniţelor?

Cum să se oprească angajarea la negru a imigranţilor ilegali ?

Cum să se imbunătăţească sistemul legal de imigrare ?

În prezent, peste 40 de milioane de imigranţi trăiesc în Statele Unite, ceea ce reprezintă 13% din populaţie. Dintre aceştia, 29% provin din Mexic, 25% din Asia, 9% din Caraibe, 15% din America Centrală şi de Sud, 4% din Orientul Mijlociu, iar restul din alte regiuni ale lumii. Numărul imigranţilor ilegali din Statele Unite a atins valoarea maximă în 2007, când 12 milioane de persoane locuiau fără drept în SUA, aproape 60% dintre aceştia fiind mexicani.

California este statul american cu cea mai mare populaţie de imigranţi, urmat de New York, New Jersey, Florida, Nevada, Hawaii şi Texas, potrivit datelor oferite de Migration Policy Institute, un institut care se ocupă cu monitorizarea migraţiei populaţiei la nivel global.

Mai mult de 60% dintre americani consideră că imigranţilor ilegali ar trebui să le fie oferită o cale pentru a deveni cetăţeni. Printre condiţiile pe care imigranţii ar trebui să le îndeplinească pentru a avea un statut legal ar fi plătirea taxelor şi amenzilor şi să nu aibă antecedente penale. Unii legislatori doresc să limiteze imigranţii fără drept la un statut legal, dar să nu le oferă cetăţenie deplină.

Noua lege a imigrării va oferi celor care locuiesc ilegal în Statele Unite posibilitatea să obţină un statut de imigrant provizoriu, timp de 6 luni, dacă respectă anumite condiţii. Obţinerea unei cetăţenii totale ar putea dura şi 13 ani. Imigranţii ilegali care îşi doresc să capete un statut legitim vor trebui să plătească toate taxele din urmă şi o amendă de 2000 de dolari, precum şi alte condiţii impuse de noua lege. Nici o persoană care a intrat în SUA după 31 decembrie 2011, sau care are un antecedent penal, nu se încadrează pentru obţinerea cetăţeniei.

Companiile americane îşi doresc un sistem de imigrare care să le perimită să aducă mai mulţi muncitori înalt calificaţi, sau muncitori în domenii precum agricultura. Noua lege a imigrării va stabilii un sistem de vize pentru muncitorii în agricultură şi va acorda mai multe vize pentru muncitorii înalt calificaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO