Business Internaţional

Ce stă în spatele aprecierii din ultima lună a forintului, zlotului şi leului

Autor: Catalina Apostoiu

17.04.2011, 23:48 45

Monedele din Europa Cen­trală şi de Est sunt pe val, în ultimalună, zlotul polonez avan­sând cu 3,4% în raport cu euro, forintulungar şi leul cu 2,6%, scrie Financial Times.
Chiar şi în condiţiile aprecierilor mai sub­stanţiale ale altormonede de pe pie­ţe­le emergente, ratele de creştere ale ce­lortrei monede sunt surprinzătoare. Ce ara­tă acestea despreeconomiile din re­giu­ne şi despre evoluţia viitoare aacestora?

Unul din factorii aflaţi în spatele apre­cierii monedelor estereprezentat de creş­terea solidă a economiei germane care genereazăcomenzi pentru produ­că­to­rii orientaţi la export din aceastăregiune.
Un alt punct de atracţie este re­pre­zentat de ratele dobânziiaflate în creş­te­re, băncile centrale din regiune apli­cândmajorări ca reacţie la presiunile infla­ţioniste generate înprincipal de creşterea pre­ţurilor la alimente şi petrol la nivelmondial.

Faţă de dobânda din zona euro, de 1,25% (în creştere cu 0,25% înacest an), do­bânda din Polonia se situează la 4% (în creştere cu0,50%), cea a Ungariei la 6% (în creştere cu 0,25%) şi cea dinRomânia la 6,25% (nicio modificare în acest an).
Însă situaţia este diferită pe ţări, ge­nerând oportunităţi pentruinvestitorii familiarizaţi cu economiile din regiune.

Cel mai clar caz este Ungaria, care a înre­gistrat cea maiputernică creştere eco­nomică în acest an pe fondul unui avanssolid al exporturilor combinat cu o îmbunătăţire a percepţieiinvestitorilor. La începutul anului, investitorii au estimat că înceea ce priveşte situaţia con­tu­lui curent şi stabilităţiifiscale, Ungaria fa­ce progrese. Pe termen lung, perspec­tivelerămâneau dificile, cu o cerere internă fragilă.

Situaţia României era similară. În condiţiile în care ţara a fostafectată pu­ter­nic de criza mondială din 2008, gu­ver­nul aape­lat la ajutorul FMI/UE, a adop­tat pa­chete de austeritate şi astabilizat eco­no­mia, deşi la un nivel redus de creş­tere. Cu ocerere internă slabă, dar cu ex­por­turi în creştere, situaţiacontului cu­rent se îm­bunătăţeşte, iar investitorii cumpărălei.
În Polonia, lucrurile stau uşor diferit. Spre deosebire de Ungaria,România şi Serbia, această ţară a consemnat o apreciere a monedeilocale în raport cu euro anul trecut, însă în acest an apre­cie­reas-a ridicat la numai 0,3%.

Percepţia investitorilor s-a modificat de la una ultrapozitivă anultrecut la una uşor prudentă. Anul trecut, Polonia a avut cea maibună performanţă econo­mi­că din UE, cu o creştere a PIB de 3,8%,însă în acest an atenţia se concentrează asu­pra deficitelorbugetare şi deficitului de cont curent.
De asemenea, Polonia nu a bene­fi­ciat la fel de mult de creştereaimpor­tu­rilor germane. Exporturile polo­neze au cres­cut cu 11% înianuarie şi februarie, însă cele ungare au avut o creştere mult maimare, de 20 şi 21%, iar cele ale Ro­mâ­niei cu 30 şi 31%.

Zlotul a recuperat o scădere de 8% înregistrată în raport cu euroînainte de mijlocul lunii martie, însă temerile de pe pieţelemonetare se menţin.
Timothy Ash, economist în cadrul Royal Bank of Scotland, spune căper­cep­ţiile privitoare la zlot sunt negative, însă acesta searată optimist în ceea ce priveşte forintul şi leul, băncilecentrale ale ambelor ţări fiind determinate să men­ţină rateledobânzii ridicate pentru com­baterea inflaţiei.

Cu privire la restul anului 2011, Chris­tian Keller, din cadrulBarclays Ca­pital, spune: "Cred că monedele din Europa Centrală şide Est au câştigat o oare­care stabilitate şi în timp s-ar puteaîntări în raport cu euro". În linii mari, perspectivele privesc unpro­gres echilibrat, mai degrabă decât creş­teri spectaculoase degenul celor care ar pu­tea fi înregistrate în alte pieţeemergente.

Exporturile şi dobânzile susţin aprecierea

  • Creşterea solidă a economiei germane generează comenzi pentruproducătorii orientaţi la export din această regiune.

  • Exporturile poloneze au crescut cu 11% în ianuarie şi februarie,cele ungare au avut o creştere mult mai mare, de 20 şi 21%, iarcele ale României cu 30 şi 31%.

  • Ratele dobânzii aflate în creştere, băncile centrale din regiuneaplicând majorări ca reacţie la presiunile inflaţioniste generateîn principal de creşterea preţurilor la alimente şi petrol.

  • Faţă de dobânda din zona euro, de 1,25% (în creştere cu 0,25%în acest an), dobânda din Polonia se situează la 4% (în creştere cu0,50%), cea a Ungariei la 6% (în creştere cu 0,25%) şi cea dinRomânia la 6,25% (nicio modificare în acest an).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO