Business Internaţional

Cea mai bogată femeie din Rusia este anchetată pentru modul în care şi-a salvat imperiul în ultima secundă

Cea mai bogată femeie din Rusia este anchetată pentru modul în care şi-a salvat imperiul în ultima secundă

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.12.2010, 23:48 73

În condiţiile în care întâmpina dificultăţi în a-şi plătidatorii de peste 870 de milioane de dolari pe fondul crizeieconomice de anul trecut, Elena Baturina, cea mai bogată femeie aRusiei şi soţia fostului primar al Moscovei, a reuşit să-şi salvezeimperiul din domeniul construcţiilor printr-o tranzacţiesurprinzătoare, scrie Financial Times.

Îngheţarea completă a pieţei imobiliare obliga cei mai mulţimagnaţi ai construcţiilor din Moscova să cedeze participaţii dincompaniile cu probleme către bănci de stat sau oameni de afaceri culegături la Kremlin. Afacerea Elenei Baturina a fost însă salvatădupă ce aceasta a găsit o companie aproape necunoscută care să-icumpere 58 de hectare de teren în apropiere de Moscova la un preţdespre care unii specialişti spun că s-a situat cu mult peste celnormal chiar şi în perioade de boom. Ea a obţinut astfel 13miliarde de ruble (416 milioane de dolari) cu care să-şi plăteascădatoriile.

La mâna justiţiei

Astăzi, această tranzacţie a intrat în atenţia autorităţilordupă demiterea soţului Elenei Baturina, Iuri Lujkov, care, caprimar al Moscovei în ultimii 18 ani, a participat la boom-ulconstrucţiilor din oraş, împărţind autorizaţii de construcţie întimp ce imperiul Baturinei, Inteko, devenea cel mai mare grup deconstrucţii al oraşului.

Modul în care imperiul de business al Elenei Baturin este tratatreprezintă un test cheie în ceea ce priveşte angajamentulpreşedintelui rus Dmitri Medvedev de a "moderniza" şi impulsionaconcurenţa din economie.

Fostă muncitoare în fabrică, ce a ajuns să clădească o avereestimată de revista Forbes la 2,9 miliarde de dolari, Baturina estevăzută de mulţi drept un exemplu al rolului pe care Lujkov şiapropiaţii acestuia l-au jucat în cadrul economiei capitalei ruse.

Vânzarea terenului pe 25 iunie 2009 atrage atenţia pentru căfinanţarea de 13 miliarde de ruble pentru tranzacţie a venit dinpartea Băncii Moscovei chiar în perioada în care fusese aprobat untransfer de 15 miliarde de ruble de la buget pentru întărireacapitalului băncii municipale.

Anchetatorii încearcă să determine dacă fondurile de la buget nuerau de fapt menite să o ajute pe Baturina în a-şi refinanţadatoriile.

Atât Lujkov, cât şi Baturina au negat existenţa vreunor neregulilegate de această tranzacţie. "Au fost o mulţime de anchete, însănu s-a formulat nicio acuzaţie", spune Lujkov.

La rândul lor, oficialii Inteko spun că ancheta nu are niciologică din moment ce injecţia de capital în cadrul Băncii Moscoveia venit după ce compania îşi plătise deja creditele şi vânduseterenul.

Ceea ce se va întâmpla cu ancheta ar putea arăta dacă noulprimar al Moscovei, Serghei Sobianin, fostul şef al administraţieipreşedintelui Putin, va putea transforma sectorul de construcţii aloraşului. Însă unii critici se întreabă de asemenea dacă anchetelenu reprezintă mai degrabă o încercare de a diviza imperiulBaturinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO