Business Internaţional

Cea mai gravă criză a benzinei în SUA din ultimii 40 de ani. Cozi de până la 2 kilometri la benzinării

Cea mai gravă criză a benzinei în SUA din ultimii 40 de ani. Cozi de până la 2 kilometri la benzinării

Foto: AFP/Mediafaxfoto

Doar o parte din benzinării erau deschise şi aşteptau să fie aprovizionate în cursul nopţii, conducătorii auto aşteptând răbdători la cozi de până la doi kilometri, iar persoanele venite cu bidoane aşteptând în frig în şiruri separate. Unii chiar îşi împingeau maşina, după ce îşi epuizaseră complet rezerva de carburanţi. Echipaje de poliţie asigurau ordinea la fiecare benzinărie.

Criza benzinei este o altă problemă pentru newyorkezi, după lipsa de curent cu care s-au confruntat imediat după trecerea uraganului la începutul săptămânii, distrugerile materiale provocate de ape şi lipsa transportului în comun. Cea mai mare durere este însă pierderea de vieţi omeneşti, numărul victimelor înregistrate doar la New York ajungând până vineri seara la 41.

Cu fiecare zi de la trecerea uraganului, amploarea catastrofei a devenit din ce în ce mai evidentă şi toată lumea a realizat că după oftatul de uşurare de a doua zi după, urmările furtunii devastatoare au fost iniţial subestimate.

Primul care a realizat acest lucru a fost chiar primarul Michael Bloomberg, care, vineri, s-a văzut nevoit să anuleze maratonul de la New York, care urma să aibă loc duminică, după ce la începutul săptămânii declarase că întrecerea va avea loc în pofida uraganului.

"Noi încă mai scoatem corpuri de sub dărâmături, iar primarului îi arde de maraton", a spus joi un reprezentant local din Staten Island, districtul cel mai afectat de furtuna devastatoare, cu 19 morţi înregistraţi.

Curentul electric a început să fie restabilit, vineri, în părţi din sudul Manhattanului, compania de electricitate Con Edisson anunţând că toţi consumatorii din zonă vor avea current până sâmbătă seara. Însă pentru celelalte zone afectate de pene de curent extinse - Brooklyn, Westchester şi Staten Island - restabilirea liniilor de curent ar putea să mai dureze o săptămână.

Nici în privinţa transportului în comun nu s-au înregistrat progrese prea mari, doar câteva linii de metrou fiind repuse în funcţiune până vineri, iar autobuzele
neputând face faţă numărului de navetişti. Din cauza avariilor la nivelul tunelelor, niciun metrou nu circula între Manhattan şi Brooklyn, ci doar autobuze de legătură, care, deşi veneau unul după altul la Grand Central, la sfârşitul zilei tot nu făceau faţă cozilor de mii de călători.

În zonele sinistrate din Staten Island şi Rockaways, unde distrugerile la nivelul caselor au fost cele mai serioase, ca şi în New Jersey, ale cărui ţărmuri la Oceanul Atlantic au fost devastate, locuitorii rămaşi fără adăpost au un nou inamic: frigul. Se aşteaptă ca temperaturile să scadă până aproape de zero grade Celsius în acest weekend. Iar în pofida asigurărilor date de oficiali locali care au vizitat zonele, ajutoarele materiale de urgentă necesitate întârzie sau nu sunt suficiente, iar ajutoarele federale prin Agenţia pentru Situaţii de Urgenţă (FEMA) au de trecut obstacole birocratice.

Numeroase acţiuni publice de ajutorare a bătrânilor şi sinistraţilor sunt anunţate pentru acest sfârşit de săptămână, organizate inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare pe Internet.

În ceea ce priveşte alegerile, cu doar câteva zile înainte de cel mai important eveniment politic o dată la patru ani, alegerea preşedintelui Statelor Unite a devenit un subiect secundar la New York, în programele de ştiri şi în preocupările oamenilor. Sugestivă este în acest sens coperta ultimului număr al săptămânalului New Yorker, înfăţişând o persoană dezorientată, în întuneric şi cu apa până la piept, dând peste un semn cu direcţia secţiei de votare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO